Miercuri, la sediul Direcţiei Judeţene de Tineret (DJT) Bihor a sosit prin fax Ordinului Ministrului nr. 1880, prin care fostul director din perioada Guvernului Tăriceanu, penelistul Marius Chipurici, este repus în postul de director – inspector de specialitate 1!
Informaţia ne-a fost furnizată de către directorul coordonator adjunct al DJT Bihor, Manuel Seleş (PDL), cel care conduce instituţia de când PSD a ieşit de la guvernare. Chipurici acţionase în instanţă Statul după ce a fost trecut pe linie moartă, o dată cu ieşirea PNL de la guvernare, în urmă cu un an. Şi iată că instanţa i-a dat dreptate, ministerul fiind nevoit să-l repună în funcţie!
Pe aceeaşi reţetă ca şi în cazul tuturor celorlalte instituţii deconcentrate, în primăvară DJT şi-a modificat orgranigrama, urmând a fi condusă de către un director coordonator şi un director coordonator adjunct. La acea vreme s-a organizat un concurs pentru preluarea acestor funcţii, câştigat, fireşte, de către oamenii PSD şi PDL, Bogdan Hossu respectiv Manuel Seleş.
Hossu, în medical
Pe 1 octombrie, preşedintele PSD, Mircea Geoană, anunţa ieşirea partidului său de la guvernare. Imediat, PDL a început urgia împotriva pesediştilor, mergând până la demiterea şefilor de instituţii din judeţ. Simţind pericolul, directorul coordonator al DJT Bihor, Bogdan Hossu (PSD), şi-a luat măsuri de precauţie, intrând în concediu medical cu o săptămână înainte să-i parvină ordinul de demitere, pe 5 octombrie. Cum temeiul legal s-a schimbat între timp, Ordonanţa 37 fiind înlocuită cu OG 105, Hossu a mai fost demis o dată, pe 11 octombrie! „Practic, eu sunt dublu demis! Al doilea ordin de demitere spune că se menţin prevederile de la primul ordin, doar că acum temeiul legal e OG 105. În privinţa motivaţiei, s-a făcut referire doar la paragraful din contractul de management, care spune că durata mandatului e de maximum patru ani. Atât şi nimic mai mult! Nu s-a făcut evaluare, nu s-a făcut nimic din ceea ce prevede în contractul meu de management la dispoziţiile privind condiţiile în care pot fi demis”, ne-a declarat Hossu, aflat în continuare în concediu medical.
Chipurici, plin de el
În condiţiile în care, potrivit organigramei, instituţia e condusă de către un director coordonator, iar Chipurici nu a susţinut examenul pentru acest post, se pune problema dacă penelistul poate să conducă din funcţia de director – inspector de specialitate 1. Fireşte, Chipurici spune că da. „Şi alţii care au câştigat în instanţă au condus aşa. Sunt şi alte cazuri în ţară unde au fost repuşi în funcţii foştii directori. Funcţia de director coordonator a fost suspendată şi a rămas directorul să conducă şi să aibă un director coordonator adjunct”, ne-a spus Chipurici, care aşteaptă să fadă Ordinul ministerial în original. Surprinzător, Chipurici s-a arătat contrariat de situaţia de la DJT, acuzând Statul că nu face economii la bugetul de stat ţinând pe post mai mulţi directori! Chipurici nu se simte vinovat pentru această situaţie, pretizând că nu postura de membru PNL l-a propulsat în fruntea instituţiei în 2005, când ţara era condusă de liberali şi democraţi. Întrebat de J.b. dacă chiar crede că ar fi ajuns director fără sprijinul PNL, Chipurici ne-a răspuns: „Probabil că da!”.
Caciora, în stand-by
Ciprian Caciora e pedelistul care, o dată cu îndepărtarea PSD de la guvernare, viza şefia la DJT Bihor. „Da, îmi doresc funcţia, însă nu ştiu ce se întâmplă acum”, ne-a recunoscut Caciora. Până una-alta, cu un director demis aflat în concediu medical – deci un om ce trebuie plătit (Hossu – n.r.) – şi cu un altul repus în funcţie de către Justiţie, Ministerul Tineretului şi Sportului nu a mai anunţat susţinerea unui nou concurs pentru ocuparea funcţiei de director coordonator la DJT Bihor…
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!