Orădenii au posibilitatea să se implice pentru a duce mai departe moștenirea lăsată de Marius Sabău în Parcul Libertății. Covorul de flori, chioșcul, pianina și acordurile muzicale ce atrăgeau în parc orădenii și turiștii dornici de armonie, pot fi în continuare embleme ale frumosului. În timp ce Primăria Oradea vrea să scoată la licitație chioșcul din parc, Nyiri József Attila le cere orădenilor să susțină acest proiect, întrebând, în prima fază, orădenii, dacă doresc o grădină cu flori și un pian în parc. Pe urmă, acesta dorește să înființeze o asociație și să se implice, împreună cu voluntari și oameni de bine, pentru ca acest spațiu să fie, în continuare, o oază de liniște, pace și armonie.
La fel, municipalitatea orădeană speră ca noul proprietar să fie la fel de destoinic ca Marius Sabău, iar aleile din Parcul Libertății să se umple de arome și culori, așa cum s-a întâmplat și pe vremea lui Marius florarul – așa cum a fost cunoscut acesta în comunitatea orădeană.
Între timp, datorită mai multor obligații contractuale nerespectate, Primăria Oradea a reziliat contractul cu Florius Art SRL, firmă deținută de Marius Sabău. Firma a înregistrat de-a lungul timpului o datorie de 9.000 de lei, reprezentând plata chiriei.
Apel public
Nyiri József Attila, cel care se declară un apropiat al familiei floristului Marius Sabău, a făcut un apel pe facebook, în numele Florius Art, pentru a salva grădina cu flori și pianul de pe Aleea Marossy.
„Grădina cu flori de pe Aleea Marossy și Pianul din parc au nevoie de susținerea orădenilor! Florius Art ca firmă, ca entitate juridică, a reprezentat în primul rănd magazinul de flori din Parcul Libertății. Pe lăngă activitatea economică, Florius Art a înfăptuit și două inițiative de apreciat: Grădina cu flori de pe Aleea Marossy și Pianul din parc. Toate demersurile amintite anterior au fost susținute din activitațile economice ale Florius Art Srl. Spațiul folosit de societate a fost închiriat de la Primăria Oradea. Greutățile întâmpinate în decursul anilor, indiferența autorităților față de realizările creative și inovatoare au contribuit activ la apariția scărbei și îndestulării. Marius «Florarul», grădinarul lalelelor, a părăsit Oradea împreună cu familia lui. Florius Art Srl, la plecarea lui Marius, a avut o datorie de aproximativ 9.000 de lei față de Primărie. În incercarea de a salva situația firmei și tot ce inseamnă ca activitate conexă, am reușit să plătesc toate restanțele față de Primăria Oradea. În plină pandemie, cu aproape toate activitățile economice oprite, am achitat în numele Florius Art Srl suma de 9.000 de lei în contul Primăriei. La două ore după efectuarea plății, se transmite un email, că instituția reziliază contractul de închiriere asupra terenului unde Florius Art SRL își desfășura activitatea.
Astfel, a devenit incert și statutul Grădinii și al pianului din parc. Grădina de pe malul Crișului există în continuare. Pianul este la mine, cel care scriu aceste rânduri. Am curățat de buruieni grădina singur și am reușit să asigur udarea florilor. Precizez că aceste lucruri le-am făcut voluntar, din pricina prieteniei cu familia lui Marius și nu sunt «noul proprietar» al Florius Art Srl. Aștept, în urma postării, un sprijin simplu de la orădeni. Un «da» sau «nu». Vreți să se mențină anturajul creat pe Aleea Marossy? Vreți o grădină cu flori și un pian în parc? Comentează cu da sau nu și distribuie dacă îți pasă”, este mesajul postat pe pagina de facebook a Florius Art, semnat de Attila.
„Am fost mai mult decât indulgenți”
Primăria Oradea, prin directorul Direcției Patrimoniului Imobiliar, Lucian Popa, spune că municipalitatea a sprijinit firma, nu de puține ori, păsuind-o și închizând ochii la anumite clauze nerespectate din contract. Cu toate că, în luna martie, Florius Art a adus la cunoștința Primăriei că dorește să înstrăineze activitatea, iar municipaliatea și-a dat acordul în acest sens, cu condiţia să îşi achite datoriile în termen de 10 zile, iar cel care preia activitatea să respecte clauzele contractuale şi să înlocuiască acel chioşc în termen de 60 de zile, situația a rămas în aer.
„În 2018, Florius Art a semnat un contract de concesiune cu Primăria Oradea, pentru închirierea suprafeţei de sub chioşcul de flori. Florius Art s-a angajat că în 120 de zile va schimba chioșcul, conform regulamentului de urbanism aprobat. Primăria nu a apelat la toate măsurile impuse de contract, chiar dacă Florius Art nu și-a respectat obligațiile contractuale. Chiar dacă nu și-a respectat aceste obligații, iar neîndeplinirea obligațiilor contractuale era motiv de reziliere. Nu am făcut-o! Am lăsat să-și continue activitatea. Anul acesta, cei de la Florius Art au venit și ne-au întrebat dacă pot să înstrăineze afacerea cuiva. Le-am spus clar să trimită o solicitare scrisă, ca să li se răspundă oficial. Noi nu aveam nimic împotrivă să preia cineva toată afacerea, cu condiția să plătească toate datoriile la bugetul de stat. S-au vehiculat în presă și în mediul online tot felul de lucruri. Dar, acei 9.000 de lei care s-au acumulat, s-au acumulat în ideea că rata lunară a lui Florius Art era de 780 de lei pe lună. Oare câte rate neplătite erau? Nu erau două luni. S-au adunat mai multe clause contractuale neonorate. Au făcut solicitarea, le-am dat răspunsul pozitiv că suntem de acord, doar că în zece zile, cel care va prelua afacerea să ne prezinte dovada că și-a plătit datoriile și că își însușește toate clauzele din contractual de concesiune, asumat de Florius Art. Nu numai că nu ne-a căutat nimeni 10 zile. Dar nu ne-a căutat nimeni nici după 20, nici după 30 de zile. Și nici nu ne-a scris nimic, nimeni. Când am pregătit notificarea și am trimis-o, brusc s-au plătit datoriile, acuzându-ne pe noi că le-am tras țeapă, că și-au plătit niște obligații care erau normal să fie achitate. Am fost mai mult decât indulgenți”, a declarat Lucian Popa.
Acesta a mai precizat că Primăria Oradea va scoate la licitație chioșcul și că la vânzarea publică poate să participe oricine, inclusiv cei care doresc să continue activitatea.
Trimite articolul
XHai sictir primărie mincinoasă! Mai sunt unii OAMENI care cunosc adevărul.
De ce trebuie înlocuit acel chioșc?
De ce nu se poate restaura?
As vrea sa ma refer la partea cu ingrijirea parcului.
De ce nu se “doneaza” la Universitate, de ex la mediu combinat cu arhitectura. Studentii ar putea amenja parcul in fiecare an diferit si ar avea practica.
Poate combinat si cu Gradina Botanica Oradea. sa selectineze si sa produca plante pt parc si poate pt multe alte zone din oras, pt a reducere plouarea de ex.
E doar inceputul unei idei, cienva ar putea sa o puna in practica, doar costurile ar tinde spre zero si nu ar incasa anumite firme bani
Spagarii nenorociti de la ciuma galbena pnl au rezilitat contractul pentru ca era singura modalitate prin care puteau sa organzieze o licitatie cu dedicatie pentru florarie. Niste nenorociti ahtiati dupa spaga. Si-au batut joc de florar iar acum ii distrug si afacerea, mai mult distrug si cel mai frumos loc din oras, o zona care era o atractie atit pentru noi cit si pentru turisti, zona pe care tot maiestria florarului a creat-o, iar acum spagarii astia isi baga ceva in ea. Blojane sa-ti dea Dumnezo mormint de beton sa fii inmormintat de viu in beton poate te saturi de betonat.
hai mai Bolojan and Co… majoritatea oameniilor stiu adevarul, de ce a plecat Marius in Budapesta, etc etc… aici se vede ca n-ai piele pe fata, ai distrus visul unui om MINUNAT, cine a facut ceva frumos in orasul asta, nu ca tine, cine numai tai copacii si faci asfaltari peste asfaltari… in primul an cand Marius a plantat din banii lui mii de flori in parcul aceea voi ati amendat-o sau nu? DA! ati amendat o persoana cine a facut ceva frumos in orasul asta din BANII LUI !!
In loc sa ajutati, ati venit cu toate tampeniile lor ca pe voi n-a placut ce a facut el! deja ati inceput sa taiati copacii pe partea aceaa a Crisului in timp ce oamenii au stat acasa, cand o sa incepeti renovarea podului pietonala o sa taiati pe restul ca altfel nu puteti sa renovati nimic… si o sa veniti din nou cu scuze ca a fost in locul excavatorului si o sa plantati copaci noi cu 2-3 frunze pe ele care o sa usuce foarte repede ca nici nu ingrijoreaza primaria nici RER-ul…
Foamea noastră cea de toate zilele, ia-ne-o nouă astăzi
Matul este rege Cel mai mare dușman al creierului este stomacul.
Și mațul este rege.
Suntem cu toții cetățenii regatului mațului chiorăitor.
e clar ca se alege praful de florarie daca de licitatie se ocupa smenarul de la Lords, Lucian Popa si parasuta purtatoare de cuvint Sas Grama care si-a trecut spagile si restaurantul Bridge pe numele sotului