În cursul zilei de joi, 25.06.2020, Filiala Bihor a Camerei de Comerț și Industrie Romania-China (CCIRC) a organizat doua întâlniri, una cu conducerea Consiliului Județean (CJ) Bihor și a doua cu reprezentanții Agenție de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO). S-a discutat despre aducerea de investitori chinezi în parcurile industriale bihorene, respectiv despre facilitățile oferite acestor posibili investitori.
Din delegația care a participat la întâlniri au făcut parte: Alex-Șerban Orjan, președintele CCIRC Bihor, Nicolae Ivan, secretar general, Octavian Bara și Dacian Coita, membri, împreună cu conducerea centrală a CCICR de la București – Nicolae Vasilescu, președinte, Corneliu Lozneanu, vicepreședinte și Florin Bancos, președintele Filialei Maramureș a CCICR.
Din partea CJ Bihor la întâlnire au participat: Pasztor Sandor, președinte, Traian Bodea și Ioan Mang, vicepreședinți și Adrian Șimon, directorul Parcurilor Industriale din cadrul CJ Bihor.
La ADLO, delegația CCICR a fost primită de Alina Silaghi, directorul ADLO.
„E vorba de anumite proiecte publice, gen spitale, şcoli, alte unităţi educaţionale, investiţii care pot fi făcute pe banii companiilor chineze cu administraţia locală în baza unor parteneriate publice-private .
Numai anul trecut, volumul comercial al afacerilor realizate în sistem reciproc derulate prin Camera de Comerţ Româno – Chineză au fost între 20 – 25 milioane de euro. Poate nu pare o sumă foarte mare, poate pentru cei care cred că din relaţie trebuie să faci proiecte de miliarde de euro, poate să fie aşa, însă o colaborare la nivelul IMM-urilor din România este cea mai pertinentă problemă rezolvabilă, acum.
De la o firmă mică care vrea să creeze un produs şi are nevoie de componente din China, până la o firmă care produce foarte bine şi vrea să se extindă cu vânzarea pe piaţa chineză, toate acestea sunt stimulente pentru aceste afaceri şi relaţia româno-chineză poate fie un motor de dezvoltare pentru ele. Noi ne-am concentrat foarte mult pe zona aceasta de a pune faţă în faţă companii româneşti cu companii chineze, vorbim doar de capital privat. În zona administraţiei publice locale ne-am implicat în a-i susţine pentru a-i pune-n legătură cu companii chineze şi a dezvolta împreună parteneriate public-private la nivelul administraţiei locale”, a precizat Nicolae Vasilescu, președintele CCIRC, aflat la Oradea la aceasta întâlnire.
Investiții
Potrivit lui Alex – Șerban Orjan, investitorii chinezi au nevoie de suprafețe mai mari în parcurile industriale pentru investițiile pe care doresc să le facă. În prezent, au fost identificate ca posibilie locații pentru investițiile chinezilor Parcul Industrial de la Tăuteu și Parcul Industrial care se contruiește în locul fostului CET II.
Până atunci, urmează să se semneze contractul cu AEW, pentru investiția în domeniul automotive. „Compania AEW va face o investiție la Sântion, pe locul fostei Vision Digitech. Așteptăm doar să vină patronul companiei chineze pentru semnarea contractului”, ne-a declarat Alex – Șerban Orjan. Acesta ne-a mai spus că săptămâna viitoare a primit o invitație din partea Excelenței Sale, Jiang Yu, ambasadorul Republicii China la București, pentru discuții legate de investițiile chinezilor în Bihor.
Reamintim că Filiala judeţeană a CCI România-China s-a mai implicat în eforturile anti-Covid ale autorităţilor medico-sanitare din Bihor şi în luna aprilie, facilitând o videoconferință între medicii orădeni de la Spitalul Municipal şi specialişti din Shanghai, privind schemele terapeutice pentru combaterea infecţiei cu coronavirusul. De asemenea, CCICR Bihor a făcut mai multe donații de măști către diferite instituții din Bihor.
Trimite articolul
Xpoi cum ?!!! cand psd-ul amintea de investitii din China , liberalii sareau ca facem alianta cu comunistii si renuntam la UE…
-
iar bati campii nebunule care esti.
Șpaga noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi.
Si toate salariile vor fi minimul pe economie :))) a plecat Vision Digitech Korea vine Vision Digitech China
Este stiut faptul ca ciumatii galben-portocalii sunt tampiti rau, hoti si snapani, dau vina intotdeauna pe altii.
O lume intreaga face afaceri cu chinezii, americanii, germanii sau francezii au cifre de afaceri astronomice. Noi romanii am avut intotdeauna relatii bune cu partenerii chinezi, nu vad de ce Romania, oamenii de afaceri romani si chinezi, n-ar face afaceri.
Romania ar face bine sa construiasca autostrazi cu “uriasii” chinezi.
Din pacate nici chinezi nu s mai buni ca si coreeni cred sunt mai zgârcit si mai rau ei vin aici sa dea un tun asa cum Hanilul a facuto de exemplu asa cum o fac francezi de la PGS
Asa cum vedem astazi electronice de China,etc ,asa vom vedea si investitii tot Made in China,legi chineze ,cum am asiatat impreuna cu papistasii la famlia roitaliana tot asa vom asista si asa la familia rochineza mult mai emancipata ,vom avea colegi de munca/scoala chinezi,reprezentanti,patroni,muncitori,etc chinezi ,nurori,cumnate,neveste chineze -ia locu broscarilor si strainilor care au depopulat tara de femei,investitii in infrastructura,medicina,invatamint,- orce cu China avem de cistigat NU DE PIERDUT asa ca CHINA WELCOMME 中国欢迎, decat cu italieni mai bine cu chinezoaice nr 1
Daca Mang negociaza e clar. Pai Mang vrea sa ne aduca la nivelul anilor 90. El nu vrea nimic sa se faca in Bihor si mai ales Oradea.