Faptele nu există. Aceasta a fost concluzia magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție a României în dosarul intentat de DNA Oradea chestorului Liviu Popa, fostul șef al Poliției Bihor, și judecătorului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor.
În același dosar au fost achitați și foştii comisari şefi Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, agentul şef de poliţie Raul Rotar, fostul şef al Postului de Poliţie Cărpinet, dar şi Eugen Vasile Balint (ginerele comisarului Remus Indrei), Minodora Pătroc, consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Ioan Simea, viceprimarul comunei Roşia şi consilierul judeţean Nicolae Bodea.
Magistratul și fostul șef al Poliției Bihor au fost trimiși în judecată pentru fals în declarații în formă continuată pentru că nu şi-au declarat apartenenţa la Masonerie. Totodată, procurorii DNA Oradea l-au acuzat pe Liviu Popa de luare de mită în formă continuată (10 acte materiale). De luare de mită în formă continuată au fost acuzaţi şi comisarii Remus Daniel Indrei şi Dorin Vesa. Raul Rotar a fost acuzat de luare de mită şi complicitate la luare de mită. Eugen Balint a fost trimis în faţa judecătorilor pentru mărturie mincinoasă, în timp ce Bodea Dan Nicolae şi Ioan Florian Simea au fost acuzaţi de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţiile deţinute. Simea a fost judecat şi pentru luare de miră, dar a fost achitat.
Procesul penal început împotriva lui agentului şef principal Gheorghe Bat (fost şef al Polţiei Pietroasa), pentru luare de mită, trafic de influenţă, dare de mită, a încetat ca urmare a decesului acestuia.
„În speță, inculpații Popa Liviu și Indrei Remus au fost acuzaţi că făcut demersuri și au exercitat atribuțiile de serviciu astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția mun. Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpați s-au angajat să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod. În schimb, chestorul de poliție Popa Liviu, în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun. Beiuș, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei. Foloasele primite, în valoare de 7.979 lei, au constat în achiziționarea de obiecte de mobilier și prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliției mun. Beiuș.
Anterior, în vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeași calitate, a pretins și primit de la aceeași persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la rețeaua de curent electric a locuinței sale în valoare de 1.500 lei”, au scris procurorii DNA în ordonanţele lor.
Dispoziții menținute
Practic, judecătorii Înaltei Curți au menținut soluția dată în dosar, în luna aprilie a acestui an, de magistrații de la Curtea de Apel Timișoara.
„În baza art. 396 al. 1 si 5 C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza a II-a C.p.p. achită pe inculpatul Popa Liviu pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în formă continuată, prevăzută de art. 326 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (12 acte materiale, descrisă la punctul 22 din rechizitoriu). În baza art. 396 al. 1 si 5 C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza a II-a C.p.p. achită pe inculpatul Galea Ovidiu Daniel pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în formă continuată, prevăzută de art. 326 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (4 acte materiale, descrisă la punctul 22 din rechizitoriu). Menține, în baza art. 396 al. 1 si 5 C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p., soluția de achitare privind pe inculpatul Popa Liviu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 al. 1 C.pen., rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (10 acte materiale, descrisă la punctul 19 din rechizitoriu). Înlătură dispoziția de obligare a inculpaților Popa Liviu și Galea Ovidiu Daniel la plata de cheltuieli judiciare față de stat cu privire la infracțiunea de fals în declarații în formă continuată. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluționarea cauzei de față rămân în sarcina statului. Menține restul dispozițiilor sentinței penale atacate, care nu sunt contrare prezentei decizii”, se arară în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție.
La capătul a cinci ani de procese, umilințe și carieră distrusă, chestorul Liviu Popa a declarat că trecutul nu poate fi schimbat, dar că se gândește la viitor. Reamintim că, în perioada în care i s-a ticluit acest dosar de către DNA Oradea, Liviu Popa și-a dat demisia de onoare de la șefia Poliției Bihor.
Trimite articolul
XCariera distrusa?
Vasile Blaga a fost luni la DNA și a declarat ziariștilor că a fost întrebat în legătură cu accidentul în care a fost implicată mașina sa, condusă de chestorul Liviu Popa, șeful Poliției Bihor. Însă a ”uitat” să ne spună că în mașină se aflau 700.000 de euro.
Chestorul Liviu Popa, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, suspect în dosarul de corupție deschis de procurorii DNA Oradea, și-a înaintat demisia din funcție, scrie romaniatv.net. Surse din anchetă spun că în maşina lui Blaga erau 700.000 de euro, în momentul în care Liviu Popa a făcut accident cu autoturismul.
IGPR a confirmat, joi dimineaţă, că a primit o cerere din partea chestorului Liviu Popa, privind încetarea raporturilor de serviciu. Documentul a fost înaintat conducerii Ministerului Afacerilor Interne.
Chestorul Liviu Popa a fost numit la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor în anul 2005, funcție la care a renunțat în 2009 pentru a prelua conducerea Direcției Generale
In sfarsit dreptate! Chestorul sef, Liviu Popa, a fost si va ramane in analele IPJBihor un om de onoare si probitate morala.
Parchetul! Acolo-i cancerul!
Ce a făcut vajnicul parchet, in cazul Dincă-Caracal?! Un kkt! Dar la cioace și dedicații, este superexpert!
Cine plătește cheltuielile enorme, ocazionate de aceasta ancheta respectiv proces? A, da! Noi populimea. Noi care plătim și salariile pseudomagistratilor din parchet.
La muzeul de masoni avem poate amfitrioni.
A plecat “ciuma rosie” si a venit “ciuma galbena”.
Nici nu s-au instalat bine si se sterg toate dosarele penale ?!?..
Hahahahahahaha!!!!!!!!
Rusine.Anchetati ani de zile si pe urma achitați.Functiile si in ziua de azi se obtin tot politic.Sa nu uitam ca fostul PDL este actualul PNL,si omul de baza este din zona Binsului. Asa ca…….
MASONERIA RULLES !