Deputatul UDMR Szabó Odön anunță intrarea în vigoare a unei facilități fiscale ce dă posibilitatea decontării cheltuielilor pe care le au părinții cu educația timpurie (0-6 ani) a copiilor. Practic, statul va suporta aceste cheltuieli, cu creșa și cu grădinița cu program prelungit.
Potrivit Legii nr. 239 din 2020, prin care este modificat Codul Fiscal, suma poate fi scăzută de angajator din impozitul pe profit, din impozitele pe salarii ori din TVA, sau, în ultimă instanţă, din accize. Inițiativa a fost depusă de către parlamentarul bihorean în anul 2018. „După mai multe puncte de vedere negative ale Guvernului, s-a trecut la votul în plen, cu 250 de voturi „pentru”, 1 „împotrivă” și 9 „abțineri”. Nu e deductibilitate fiscală, ci un credit fiscal, deoarece nu trebuie să plătești impozitul. Toți cei cu copii de vârsta educației timpurii pot beneficia de la angajator de o susținere financiară pentru educația copilului”, declară deputatul Szabó, precizând că în Codul Fiscal s-a introdus noua prevedere, la articolul 25, după alin. 4, litera i, indice 2.
„Trebuie să existe un sprijin”
În plan concret, părinții vor putea duce la angajator chitanța ce adeverește plata creșei și a grădiniței cu program prelungit, iar cheltuielile vor fi suportate de stat, prin intermediul angajatorului.
Szabó arată că legea a fost promulgată, fiind deja în vigoare și așteaptă ca ANAF să realizeze normele interne de aplicare, pentru o uniformitate a aplicării. În acest context, Szabó a ținut să arate că, în ciuda problemelor sociale aduse de pandemie, cheltuielile de creșă au crescut, cel puțin în Oradea. Cu atât mai mult prevederea este utilă, arată Szabó.
Szabó a mai informat că de acum și cheltuielile cu învățământul dual universitar vor fi deductibile. „Trebuie să existe un sprijin real pentru tinerele familii, să aibă posibilitatea de a crește copii cu cât mai puține costuri. De la vârsta medie de 21 – 23 de ani pentru primul copil, acum am ajuns la 27 – 29 de ani, vârstă medie pentru aducerea pe lume a primului. Din acest motiv, avem o descreștere demografică”, subliniază parlamentarul care conduce și UDMR Bihor.
„Nu se poate face școală acasă în ciclul primar”
Szabó Odön nu crede că Guvernul trebuia să ia măsura închiderii școlilor, peste tot. „Dacă peste două săptămâni, rezultatele nu sunt îndestulătoare, nu trebuie să ne temen să luăm alte măsuri. La fel, nu trebuie să ne temem să luăm decizia amânării alegerilor, dacă se constată că este cazul. Aceste decizii nu trebuie luate pe calcule politice, ci pe realități. Nu cred că decizia închiderii școlilor trebuia luată pentru toată țara. Când am închis școlile, am avut cel puțin o treime din școli ce erau în scenariu verde. Și atunci de ce ai închis școala acolo unde incidența cazurilor arăta scenariu verde? Nu se poate face școală acasă în ciclul primar. Am o perspectivă personală, deoarece sunt părinte cu copii de la grădiniță la liceu. În ciclul primar este extrem de greu să faci învățământ primar online. Iar la grădiniță este de-a dreptul imposibil școală online, fără părinte sau bunic”, arată Szabó.
Exemplul Săcueni
Deputatul UDMR dă exemple concrete despre cum învățământul online nu funcționează, chiar în Bihor. „Este o discrepanță majoră între oportunitățile de participare la învățământul online între diferite zone. De exemplu, la Săcueni, din 1.300 de copii, nici 500 nu sunt în online. La școală, elevul (de etnie rromă – n.red.) ar merge, dar acasă nu deschide telefonul. Faliile sociale cresc prin această măsură, tocmai în zona unde se realizează baza învățământului. Toate acestea, în condițiile în care în foarte puține situații s-a dovedit că școala în sine a devenit focar. Eu nu sunt împotriva măsurilor, chiar draconice, dacă trebuie și dacă apare un focar. Dar nu se poate să spunem că în toată Europa există un alt drum, iar la noi există acest drum bun. Doar 0,05% au fost testați pozitivi, dintre copii”, spune Szabó Odön. În privința HoReCa, Szabó are o optică similară. „Nu cred că nu trebuie închise dacă există o problemă foarte mare. Dar a închide tot și peste tot, acest lucru nu ține cont de realitățile locale”, transmite liderul UDMR Bihor.
Trimite articolul
XPromitea și Ceaușescu 100 de lei la salar.
Vezi aici :
https://m-hotnews-ro.cdn.ampproject.org/v/s/m.hotnews.ro/stire/23541236?amp_js_v=a6&_gsa=1&&usqp=mq331AQFKAGwASA%3D#aoh=16054599974952&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=De%20pe%20%251%24s&share=https%3A%2F%2Fwww.hotnews.ro%2Fstiri-perspektiva-23541236-ceausescu-dadea-100-lei-salariu-pensie-comunismul-traia-astazi-asa-este-comunismul-copilarie.htm
Pentru ce mai este alocaţia?
-
Bai, crizatule economic …daca nici atat nu stii….du-te din nou la scoala, ciocoflendere!
-
Pentru bomboane si ciocolata….saca ajunge
Ii ok dar pana cand se deschid garadinitele se schimba sí legea 🙁
Eu mã fac indispensabil promulgând la legi care aduc un plus de minus la buget când pierzi.
hat mai ”odon” dute tu la ”ordog” si sa iei si psd-ul cu tine…
hat mai ”odon” dute tu la ”ordog” si sa iei si psd-ul cu tine…
o lege concreta foarte buna care vine in sprijinul familiilor. Nu doar vorbe in vant cum fac cei din celelalte partide
parca invatamantul de stat este gratuit. pentru ce trebuie bani de cresa sau gradinita? sau se aplica si pentru cresele si gradinitele private?
-
Este cineva care a primit banutii?? M.ar ajuta sa stiu concret, ca vorbe..