Pe lângă acest lucru, există o serie de cheltuieli pe care beneficiarul trebuie să le suporte din buzunarul propriu.
Conform Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole, un proiect implementat corect şi legal presupune ca beneficiarul să finalizeze atât partea de investiţie suportată prin cheltuielile eligibile, cât şi partea de investiţie realizată din cheltuielile neeligibile.
Prin Submasura 4.1 nu se pot finanţa investiţii care se încadrează în următoarele categorii: achiziţia de clădiri, construcţia şi modernizarea locuinţei, achiziţia de drepturi de producţie agricolă, de drepturi la plata, animale, plante anuale şi plantarea acestora din urmă.
Nu sunt eligibile nici cheltuielile generate de investiţiile în culturi energetice din specii forestiere cu ciclu scurt de producţie (inclusiv cheltuielile cu achiziţionarea materialului săditor şi lucrările aferente înfiinţării acestor culturii), cheltuielile cu întreţinerea culturilor agricole, cheltuielile cu achiziţia de cap tractor.
Neeligibile
Nu se dau bani nici pentru cheltuielile privind producţia primară şi comercializarea produselor vinicole sprijinite prin Programul naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018.
Cheltuielile neeligibile generale sunt cheltuielile cu achiziţionarea de bunuri şi echipamente „second hand”, cheltuieli efectuate înainte de semnarea contractului de finanţare a proiectului cu excepţia, costurilor generale definite la art. 45, alin 2 litera c) a R (UE) nr. 1305/2013 care pot fi realizate înainte de depunerea cererii de finanţare, cheltuieli cu achiziţia mijloacelor de transport pentru uz personal şi pentru transport persoane, cheltuieli cu investiţiile ce fac obiectul dublei finanţări care vizează aceleaşi costuri eligibile.
Sunt neeligibile şi cheltuielile în conformitate cu art. 69, alin (3) din R (UE) nr. 1303/2013 şi anume: dobânzi debitoare, cu excepţia celor referitoare la granturi acordate sub forma unei subvenţii pentru dobândă sau a unei subvenţii pentru comisioanele de garantare, achiziţionarea de terenuri neconstruite şi construite, taxa pe valoarea adaugată, cu excepţia cazului în care aceasta nu se poate recupera în temeiul legislaţiei naţionale privind TVA-ul şi a prevederilor specifice pentru instrumente financiare; în cazul contractelor de leasing, celelalte costuri legate de contractele de leasing, cum ar fi marja locatorului, costurile de refinanţare a dobânzilor, cheltuielile generale şi cheltuielile de asigurare dar şi cheltuielile cu investiţiile în cadrul exploataţiilor pomicole sprijinite prin intermediul sM 4.1a Investiţii în exploataţii pomicole.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 are alocată o finanţare europeană în valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adaugă şi o cofinanţare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investiţii ajungând astfel la circa 9,5 miliarde de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!