Mioriţa Săteanu, o „ţâcă de om”, cum a fost recent numită de şeful Poliţiei Bihor, chestorul de poliţie Liviu Popa, care s-a declarat mirat cum de încape în ea atât de multă energie, a căutat marţi, 6 octombrie, să deschidă porţile inimilor la 33 de deţinuţi de la Penitenciarul Oradea. Președinte de onoare al Uniunii Femeilor Bihor, Săteanu a vorbit deţinuţilor despre diferite aspecte din viața familială, sportivă și profesională, despre obstacole, a oferit detalii privind proiectele cu caracter social în care a fost implicată, precum și recunoașterea de care s-a bucurat din partea mai multor instituții.
Provocarea Mioriţei Săteanu a fost un nou succes de suflet şi e posibil ca unii deţinuţi să nu o mai ia pe căi greşite după eliberare. Şi asta pentru că s-au arătat interesaţi despre temele ridicate de Mioriţa Săteanu şi au pus întrebări, discutând liber.
Lecţie de viaţă
Şefii Penitenciarului au dorit ca Mioriţa Săteanu să ţină o astfel de lecţie de viaţă pentru a influenţa pozitiv deţinuţii prin exemplul ei personal, care poate avea un ecou direct în structura interioară a fiecărui individ.
Acest tip de întâlniri la Penitenciarul Oradea se organizează destul de des pentru că au un scop precis: promovarea adevăratelor valori sociale şi dezvoltarea unor calităţi umane, precum: dorinţa de cunoaştere şi perfecţionare, munca, studiul, perseverenţa, corectitudinea şi pasiunea, în special la categoriile penale considerate a avea şanse mai mari de reabilitare socială, după efectuarea sancţiunilor penale.
Şefii Penitenciarului Oradea cred că orice contact cu persoane care, prin efort propriu susţinut, au obţinut recunoaşterea colectivităţii, dar şi prezentarea directă a unor aspecte de viaţă care le-au marcat existenţa acestor persoane, pot constitui subiecte de reflecţie şi pot canaliza resursele individuale ale celor prezenţi în scopul adoptării unor conduite acceptate din punct de vedere social, a transmis Adina Bîrda, purtător de cuvânt al Penitenciarului Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!