„Disconfortul produs de fermele zootehnice reprezintă o problemă la nivel național, situație, de altfel, cunoscută inclusiv la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. De aceea considerăm că este necesară o reanalizare a legislației existente în ceea ce privește normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Dreptul titularului de a desfășura activitatea specifică de creștere intensivă a porcilor nu este dat de APM Bihor, ci este conferit de legislația în vigoare”. Este mesajul trimis de directorul executiv al APM Bihor, Sanda Mercea, deputatului Florica Cherecheş, care într-o scrisoare deschisă sugera că cheia poluării olfactive de care ar fi responsabilă ferma de porci a lui Iosif Pazuric este la APM.
Sanda Mercea subliniază că fenomenul poluării nu poate fi pus în cârca instituţiei pe care o conduce. Aceasta spune, de asemenea, că Primăria Oradea nu se poate extrage din ecuaţia poluării, din două motive: o dată pentru că a concesionat terenul pe care se află ferma către Nutripork până în 2048, iar în al doilea rând Primăria Oradea este cea care a autorizat extinderea cartierelor rezidenţiale în apropierea fermei, în condiţiile în care aceasta funcţiona acolo încă din anii 60. Din perspectiva Sandei Mercea, legea care prevede că locuinţele rezidenţiale nu pot fi amplasate la o distanţă mai mică de 1.000 de metri de astfel de obiective trebuie modificată, în sensul că poluarea de la Nutripork demonstrează faptul că o astfel de distanţă e total insuficientă.
Respectă normele
„Fără a avea intenția de a critica demersul dumneavoastră de susținere a intereselor cetățenilor în slujba cărora vă aflați ca și persoană publică, ci dimpotrivă, tot în interesul acestor cetățeni, dar cu pretenția abordării corecte a subiectului scrisorii deschise, deoarece până acum demersurile făcute de NUTRIPORK S.R.L. față de instituțiile publice au rămas fără niciun rezultat, ne adresăm dumneavoastră ca membră a legislativului României pentru a iniția și a susține cu partidul din care faceți parte, adoptarea unei reglementări legale prin care agenții economici care își desfășoară în mod legal activitatea de fermă zootehnică în zone care s-au dezvoltat urbarial ulterior înființării fermei, să li se acorde o finanțare nerambursabilă echitabilă pentru strămutarea fermelor sau să fie despăgubiți pentru închiderea respectivei ferme.
Dacă într-adevăr demersul dumneavoastră este pentru susținerea intereselor cetățenilor, și anume determinarea închiderii activității fermei, acest interes nu îl puteți susține cu adevărat doar prin scrisori deschise și apariții în media, care nu au niciun rezultat, ferma funcționând în deplină legalitate, ci presupune să vă implicați în găsirea unei soluții de reglementare legală a încetării activității economice a fermelor de acest fel, reglementare prin care să se respecte drepturile fundamentale ale proprietății și ale libertății economice”, spune şefa APM Bihor.
Sanda Mercea insistă asupra aspectului că nu ar putea fi bănuită nici măcar de subiectivism în cazul APM, deoarece Autorizația Integrată de Mediu nr. 80/29.10.2007, valabilă până la data de 28.10.2017, este emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Cluj, nu de APM Bihor. „Autorizația este emisă în scopul respectării normelor privind prevenirea și controlul integrat al poluării, în acord cu legislația de mediu în vigoare și cu obligațiile din convențiile internaționale din acest domeniu, la care România este parte”, a precizat directorul executiv al APM Bihor.
Sanda Mercea a precizat că, aşa cum prevede legea, Nutripork are contract cu un laborator acreditat care măsoară nivelul amoniacului şi remite APM Bihor rapoarte anuale cu măsurătorile aferente, având obligaţia de a semnala orice depăşire a concentraţiei de amoniac. Iar până acum nu a existat o astfel de situaţie.
Arată cu degetul spre alte ferme
Considerându-se defăimată, Nutripork, prin avocatul Ivona Egei, îi sugerează parlamentarului să inițieze „elaborarea unui cadru legal pentru protecția cetățenilor în slujba cărora sunteți”.
Prin avocatul Ivona Egei, firma Nutripork S.R.L. precizează că s-a adresat până acum administrațiilor publice locale și centrale, „cu solicitarea legiferării unei soluții prin care cetățenii să fie feriți de disconfortul olfactiv, fără ca agentul economic să fie prejudiciat, dar până la această dată nu s-a făcut niciun demers”. Ba mai mult, ca urmare a presiunii mediatice, la firmă s-au efectuat controale suplimentare prin care s-a statuat legalitatea desfășurării activității fermei.
„Mirosul specific activității de exploatație a fermei de porci nu afectează sănătatea populației și este simțit doar în anumite condiții meteo. Totodată, s-a constatat prin controalele efectuate că nu doar ferma de porci Nutripork este sursa de miros deranjant din zonele Ioșia și Rogerius, ci s-a constatat că pe același aliniament mai sunt alte trei ferme de animale care la rândul lor fac parte din sursa ce provoacă mirosul deranjant, și totodată în aceeași zonă reprezintă surse de miros deranjant Stația de Epurare a municipiului și Fabrica de Zahăr, dar cu toate acestea demersurile petiționare și mediatice sunt adresate doar împotriva Fermei de porci Nutripork”, se arată în comunicatul firmei.
Ce răspunde şefa APM, parlamentarului:
– APM Bihor a primit din partea cetățenilor sesizări repetate privind disconfortul olfactiv produs de Ferma Zootehnică Ioșia. Acestea au fost redirecționate spre soluționare Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatului Județean Bihor, instituție care are ca atribuție verificarea modului în care sunt respectate prevederile actelor de reglementare privind protecția mediului, inclusiv măsurile stabilite prin programele de conformare pentru activitățile economico-sociale și respectarea procedurilor legale în emiterea actelor de reglementare.
Subliniem faptul că, în conformitate cu HG 1005/2012 privind reorganizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu, Autoritatea emitentă a actului de reglementare poate decide suspendarea și/sau anularea actelor de reglementare emise, numai la propunerea autorității competente pentru verificare și control. Menționăm că până la această dată, GNM – Comisariatul Județean Bihor nu a transmis instituției noastre nicio propunere privind suspendarea/sistarea activității SC Nutripork SRL.
– Datele de monitorizare au fost puse la dispoziția cetățenilor care au formulat o solicitare în acest sens. De asemenea, APM Bihor a solicitat, în repetate rânduri, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatului Județean Bihor efectuarea unor inspecții în vederea analizării și verificării aspectelor semnalate, urmând ca modul de soluționare să fie formulat în atenția petenților, conform cadrului legal.
– Ferma zootehnică este situată în extravilanul municipiului Oradea și are ca vecinătăți terenuri agricole. La o distanță mai mare de 1.000 m, pe direcția vest, se află cartierul Ioșia. Dreptul titularului de a desfășura activitatea specifică de creștere intensivă a porcilor nu este dat de APM Bihor, ci este conferit de legislația în vigoare. Potrivit art. 11 din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/ 2014, care modifică Ordinul 536/1997, distanța minimă de protecție sanitară între teritoriile protejate și o serie de unități care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populaței, în speță, complexuri de porci, între 1.000-10.000 de capete, este de 1.000 m.
– De asemenea, aș dori să vă supun atenției faptul că respectarea regulilor de bază privind modul de ocupare a terenurilor, precum și corelarea amplasamentului și a temei ce caracterizează investiția cu prevederile Regulamentului local de urbanism, intră în atribuțiile Primăriei Municipiului Oradea. Potrivit prevederilor legale de mediu, la depunerea documentației pentru emiterea autorizației de mediu, titularul trebuie să facă dovada dreptului de folosință a amplasamentului. Precizăm că SC Nutripork SRL deține contract de concesiune încheiat cu Primăria Municipiului Oradea, valabil până la data de 12.08.2048.
Citiți principiile noastre de moderare aici!