Orchestra simfonică pregătește melomanilor orădeni un program deosebit pentru concertul de la Filarmonică. Astfel, joi seară de la ora 19:00, iubitorii de muzică vor asculta un program „Chanson d Amour”, un concert cu cântece și canțonete celebre de dragoste, care cuprinde fragmente din operetele lui Lehár, Lay – „Love Story”; P. Martini – „Plaisir d’amore”; G. Gershwin – „The man I love”; A. Piazzolla – „Oblivion”; I. Iriarte – „Besame mucho”; J. Strauss – „Komm in die Gondel”; J. Kozma – „Les feuilles mortes”; L. Bernstein – „Maria”.
Despre invitați
Dirijorul invitat, Ladislau Rooth, s-a născut la Satu-Mare. După absolvirea studiilor la Academia de Muzică „Franz Liszt“ din Budapesta. În 1947 a fost angajat corepetitor la recent înfiinţata Operă de Stat din Timișoara. În 1949 este titularizat dirijor la Opera timişoreană şi debutează totodată la Filarmonică.
Până în 1958 a asimilat 35 de titluri de operă, balet şi operetă însumând 734 de spectacole. În 1960 se stabileşte în Israel şi activează din acelaşi an la Opera israeliană apoi la Orchestra Radiodifuziunii din Jerusalim și la Filarmonica din Tel Aviv. Timp de 11 ani a fost dirijor la Opera din Mexic, iar în anii 1985 și 1987 a lucrat ca dirijor în Statele Unite.
După 1989 reia contactele cu România colaborând cu Opera şi Filarmonica din Timişoara, Braşov şi Bucureşti. Una dintre activitățile favorite ale maestrului în ultimele decenii este promovarea folclorului israelian și transpunerea unor piese scrise pentru cor, voce și pian la ansambluri vocal-instrumentale mai mari.
Solista invitată, Nicoleta Colceiar s-a născut în localitatea Borsec (Harghita). Primele noţiuni de canto le primeşte în perioada anilor de liceu. Absolventă a Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara – secţia canto, debutează în 1996, în rolul Norina, din „Don Pasquale” de G. Donizetti. Susţine concerte şi spectacole în ţară şi în străinătate. Din anul 1998 este solistă a Operei Naţionale Române din Timişoara.
Solistul invitat, Tiberius Simu, este absolvent al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” unde urmează cursuri de vioară, pian și canto, pentru a deveni mai apoi absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, specializându-se în Artele Spectacolului – Regie de teatru muzical.
Debutează în 2003 pe scena operei din Cluj în dublă ipostază, de regizor și protagonist al spectacolului „La Traviata” de Verdi. Este laureat al mai multor concursuri, iar 2005 a obținut o bursă de doi ani la Accademia del Teatro alla Scala di Milano, continuând studiile sub îndrumarea unor artiști de excepție. În prezent este solist la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!