Proiectul pilot Neo Art Connect a fost lansat în urmă cu doi ani la Casa Darvas – La Roche. Acum, de-a lungul lunii august, Anuala de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024 este găzduită de Casa Darvas – La Roche şi Pasajul Madach. Curatoarele Anca Boeriu (artist vizual, curator și organizator Neo Art Connect) și Andreea Sandu (fondator, coordonator și curator Galateca și Neo Art Connect) propun un concept expozițional ce invită publicul la o reflecție pe teme de actualitate: impactul umanității asupra planetei și a noilor tehnologii care influențează profund toate aspectele vieții.
Instalațiile aflate la intersecția dintre artă și știință sunt selecționate din cadrul proiectelor câștigătoare a Burselor NAC și din cadrul secțiunii de artiști emergenți din acest an.
„De la preluarea mandatului Oradea Heritage în luna aprilie a acestui an mi-am propus, alături de echipa mea, să diversificăm tipologia expoziţiilor, care vor avea loc în obiectivele pe care noi le administrăm. Şi mă bucur pe această cale că am fost contactaţi de Asociaţia culturală Neo Art Romania şi Galeria Galateca, şi că am putut expune o parte din acest proiect în două obiective Oradea Heritage: Casa Darvas – La Roche şi Pasajul Madach. Angajamentul meu şi al echipei Oradea Heritage este de a oferi iubitorilor de artă din Oradea şi vizitatorilor din afara oraşului expoziţii şi evenimente culturale diverse cu tipologii diferite şi ancorate în contemporan. Nu vă ascund faptul că atât Casa Darvas cât şi celelalte locaţii vor găzdui expoziţii şi concerte pe care le vom prinde într-o agendă culturală generoasă, un proiect la care lucrăm intens în acest moment”, a spus în deschiderea vernisajului de joi seara Alexandru Chira, director executiv Oradea Heritage.
Curatorul Andreea Sandu a amintit că Neo Art Connect este prima şi singura anuală de artă şi ştiinţă de la noi din ţară. „Bursele Neo Art Connect înglobează atât un sprijin financiar dar şi acces la platforma naţională şi internaţională pe care noi o dezvoltăm, dar şi nişte burse care se referă doar la integrarea într-un circuit la care noile media nu au atât de mare acces. Am hotărât să facem această anuală, şi eu mă bucur că ne aflăm într-una din cele trei expoziţii, cea a tinerilor, emergenţilor, artiştilor care de abia acum intră pe scena artistică naţională şi internaţională, şi care au nevoie de susţinere”, a precizat curatorul.
Expoziţia se numeşte „Changing environments” pentru că tema pe care Andreea Sandu şi Anca Boeriu a propus-o anul acesta este despre schimbarea mediului – atât a noilor tehnologii, dar şi a mediului înconjurător.
„Diferenţiatorul între noi şi toate celelalte manifestări este acela că încercăm pe de o parte să promovăm artişti tineri, ceea ce cred că este extrem de important, şi pe de altă parte că nu ne rezumăm doar la promovarea noilor tehnologii. Da, este important să le asumăm cumva şi să ne punem întrebări în ceea ce priveşte felul cum le exploatăm – şi ştim foarte bine că există atâtea discuţii despre AI – dar să nu uităm de fapt că ele sunt, pentru artişti în primul rând, nişte instrumente, şi expoziţia de faţă asta demonstrează”, a punctat Andreea Sandu.
Buriserii Neo Art Connect
Artiștii expozanți sunt: Mirela Cerbu cu seria „Flori cu dinţi”, Sebastian Comănescu cu Himmelrot – o sculptură digitală bazată pe date climatice care simulează un sistem de particule asupra cărora acţionează un câmp de forţe, Marina Oprea cu Ourcelium – o instalaţie de două videouri care se referă la reţelele de miceliu ce se dezvoltă printre deşeurile industriei umane, și Mihaela Pop cu lucrarea Uncage The Nature. Alive Jewellery (UNAJ) care reprezintă o bijuterie sustenabilă contemporană ce îmbină tehnici de lucru manufacturiere multidisciplinare.
La vernisaj a fost prezentă Mirela Cerbu, una dintre bursierele Neo Art Connect, care „a îmbinat perfect în lucrările ei intersecţia între concept şi partea de manualitate”, spune curatorul. Mirela Cerbu și-a încheiat licența și masterul în arte grafice la Universitatea de Arte și Design la Universitatea de Vest din Timişoara şi acum este în utlimul an de doctorat.
Proiectul ei, „Flori cu Dinți”, este realizat din decupaje metalice, ţevi PVC, structuri din beton şi spray graffiti, o succesiune de obiecte sub formă de desene spațiale conturate prin linii modulare dinamice care au un efect de parcurgere organică a spațiului static în care se află.
„Intrând în dialog cu fiecare element din jurul lor, Florile cu dinți sunt realizate ca mijloc de transcendere a subtilitǎții naturii în deplina sa manifestare în care obiectul poartǎ cu sine o anumită formă de reacție adversă a naturii în raport cu acțiunile speciei umane de perturbare și dezechilibrare a mediului înconjurător. Astfel, discursul narativ fundamental al seriei de lucrări Flori cu dinți poate fi redat ca mesaj al naturii către ea însăși”, precizează artista, adăugând că Neo Art Connect „este o oportunitate excelentă pentru tinerii artişti de a cunoaşte noi spaţii, de a interacţiona cu public nou, în diverse oraşe”.
Artişti locali şi proiecte proprii
Curatoarele şi-au propus, de asemenea, ca în fiecare dintre oraşele pe care le vizitează, şi în care încearcă să dezvolte reţele sustenabile şi parteneriate pe termen lung, să aducă pe cât posibil artişti locali sau lucrări care se potrivesc temei, aşa cum este şi instalația pop-up interactivă intitulată „Cimitirul fericit”, realizată de Laszlo Aletta, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, sub coordonarea decanului Facultăţii de Arte, Corina Andor, care poate fi vizitată în Casa Darvas.
Instalaţia are ca subiect concepţia diferită despre viaţa de apoi reflectată în gândirea creştină, budistă, egipteană antică, vikingă şi wicanna.
Sunt cinci monumentre funerare care pot fi activate urcând pe micul podium din faţa soclului. Personaje care reprezintă binele şi răul, inspirate de jocul „League of Legends”, activează printr-un buton animaţii care reflectă viziunea pozitivă sau negativă asupra vieţii de apoi din fiecare religie.
Tot în incinta Casei Darvas- La Roche, NAC propune o incursiune în timp, trecut și viitor, prin intermediul instalației special creată pentru Anuală de către Rizi, Alina Rizescu, denumită „Bright Women Round Table”. Cinci dintre cele mai importante personalităţi feminine din istoria României au o conversație imaginară virtuală despre carierele lor. Cinci animații generate de AI inspirate din viața lor și un scaun liber pentru vizitatorul ce le va descoperi pe: Smaranda Brăescu, Cecilia Cuțescu Storck, Sofia Ionescu, Maria Tănase și Elena Ghica. Proiectul va fi prezentat şi în străinătate, într-o variantă în limba engleză.
Smaranda Brăescu a fost prima paraşutistă şi a treia aviatoare a României. La 19 mai 1932, ea a doborât, la modul absolut (feminin şi masculin), recordul mondial la saltul cu paraşuta. Patru ani mai târziu, în 19 mai 1936, a devenit prima femeie care a traversat Marea Mediterană cu un avion cu un singur motor şi fără escală pe insule.
Cecilia Cuțescu Storck a fost prima femeie din Europa cu o catedră universitară de arte plastice şi prima femeie din România care a realizat artă murală.
Sofia Ionescu a fost prima femeia neurochirurg din lume iar Maria Tănase – un fenomen unic, un artist special, a fost supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”. Elena Ghica a fost scriitoare şi istoric, una dintre cele mai rafinate intelectuale din Europa secolului al XIX-lea.
În pasajul Madach, traseul de artă și știință continuă cu Inima Orașului, instalația de eco-artă și light-art. Face parte din seria dedicata urbei și modului nostru de adaptare și relaționare şi este creată din papier machee, cu hârtie reciclată de Anca Boeriu și Andreea Sandu. „Inima Oraşului e este, de fapt, un manifest ecologic, care acum s-a transformat într-o instalaţie de light-art”, spune Andreea Sandu.
Apel de proiecte
Cel mai probabil în luna octombrie se va dechide un nou apel de proiecte pentru bursele Neo Art Connect. Pe lângă cele cinci burse alese de juriu spre finanţare şi promovare, proiectul oferă şansa pentru alţi zece artişti de a le fi promovate şi prezentate proiectele în ediţia următoare a Anualei.
Proiectul Neo Art Connect se derulează în 11 judeţe din ţară cu importante centre culturale și istorice cu deschidere spre artă și tehnologie contemporană: Bihor, Cluj, Arad, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Vâlcea, Teleorman, Prahova, Constanţa şi Bucureşti.
„În toamnă se va deschide un nou apel şi ne-am dori foarte mult ca tinerii din această zonă să participe. Juriul nostru este unul internaţional şi, spre exemplu, anul acesta avem doi artişti tineri care merg la Festivalul Ars Electronica. Încercăm să oferim oportunitatea tinerilor artişti nu doar de a fi văzuţi în cele 11 judeţe din reţeaua Neo Art Connect, ci şi de a crea parteneriate internaţionale. Şi în ultimi trei ani am încercat să dezvoltăm astfel de parteneriate, atât cu entităţi importante aşa cum este Oradea Heritage în ţară, dar şi cu entităţi internaţionale care să ofere o expunere, sau burse, sau diferite alte oportunităţi”, a precizat Andreea Sandu.
Expozițiile de la Oradea pot fi vizitate de marți până duminică, între orele 10:00-18:00, luni fiind închis. Accesul la expoziții este gratuit (Pasajul Madach şi parterul Casei Darvas, unde sunt expuse instalaţiile NAC).
Citiți principiile noastre de moderare aici!