Cetățile Ponorului, cel mai mare complex carstic din România, sunt o atracție irezistibilă pentru pasionații de drumeții montane, mai ales în sezonul estival.
„Numele de „Cetăţi ale Ponorului” se refera, în primul rând la ceea ce s-ar putea considera ca fiind sectorul de suprafață al unui fenomen carstic. Este vorba de un ansamblu de trei mari circuri calcaroase, denumite „doline”. Dintre acestea dolina centrala reprezintă închiderea în fund de sac a Văii Cetăţilor.
[eadvert]
Albia acestei vai, ia sfârşit la baza unui perete de peste 150 m înălţime.
În acest perete este decupat un portal care copleșește de cele mai multe ori privitorul. Portalul are o înălțime de 70m. Peștera mai are o a doua intrare, prin dolina 3. Este considerat într-o justificată unanimitate cel mai grandios fenomen carstic al României”, scrie pagina travelguideromania.com
Sursa: Salvamont Bihor
Popularitatea acestui obiectiv, datorată inclusiv promovării susținute în online, atrage deopotrivă, montaniarzi cu experiență, dar și public mai puțin pregătit sau dotat, motiv pentru care salvamontiștii sunt permanent preocupați să limiteze riscurile de accidentare. La începutul lunii, au intervenit pentru ajustarea potecii și s-au înlocuit mai multe amaraje de susținere a balustradelor de lanț și cablu.
Vechile amenajări cu scară, datând de vreo 20 de ani, au devenit periculoase din cauza faptului că pietrișul și pământul de sub părțile metalice a fost spălat de ploi. Ca atare, elementele metalice au fost înlăturate. În loc, s-au pus trepte de acces, pentru a evita alunecarea.
„Ideea este să se meargă lângă cablu, ca turiștii să aibă element de susținere. De asemenea, ar fi ideal ca turiștii să se învețe să poarte bocanci. Colegii au văzut și în această vară persoane, inclusiv vârstnici, purtând niște pantofiori care cu multă greutate ar putea fi numiți pantofi de sport. De asemenea, noi recomandăm mereu turiștilor să citească despre traseu dinainte, să îl evalueze corect, în acord cu puterile fiecăruia”, spune Pinter Istvan, directorul Salvamont Bihor.
S-au schimbat, de asemenea, amarajele pentru lanțurile și cablurile din zona de acces în doline, unele dintre ele erau deja deteriorate.
Trimite articolul
XA doua intrare este în dolina 3, nu 2.