Mai mulți cetățeni străini, care conduceau autohehicule înmatriculate în Cehia și Slovacia, au fost amendați marți cu 25.000 de lei, de către rangerii Administrației Parcului Naturale Apuseni (APNA). Aceștia sunt bănuiți că participau la un raliu ilegal, în zone protejate de pe raza județelor Bihor, Cluj și Alba. Raliul ar fi organizat de o firmă din Cehia.
[eadvert]
Datorită numărului mare de autovehicule și a pericolului ridicat, rangerii au fost nevoiți să solicite sprijinul Poliției și Jandarmeriei. „În urma patrulelor efectuate în 5 iulie 2022, de către rangerii din cadrul RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA), au fost identificate încălcări ale legislației naționale privind accesul cu mijloace motorizate în ariile naturale protejate, de către un număr foarte mare de autovehicule înmatriculate în țări precum Cehia sau Slovacia, care aveau aplicate pe caroserie inscripții care dovedeau participarea într-o activitate organizată, posibil raliu sau alte forme de competiții cu autovehicule motorizate”, a transmis APNA, printr-o postare pe Facebook. Potrivit sursei citate, participanții la raliu au părăsit frecvent drumurile, „distrugând pajișitile și deranjând atât viața sălbatică, căt și vizitatorii parcului și oamenii locului care își pășunează animalele în acea zonă”.
Rangerii atrag atenția că ariile naturale protejate nu sunt „loc de joacă” pentru participanți la evenimente „motorizate” internaționale, precum „Gumbalkan”.
Reprezentanții APNA subliniază că vor continua patrulările, pentru a putea opri alți eventuali participanți la raliul ilegal. Rangerii susțin că participanții la „Gumbalkan” ar fi dispersați pe toată zona ariilor naturale protejate administrate de APNA, dar și în alte zone din Transilvania. De altfel, aceștia fac apel la autorități, dar și la locuitorii zonei și proprietarii terenurilor afectate de astfel de activități ilegale, să îi contacteze atunci când sesizează autovehicule despre care bănuiesc că ar putea participa la raliu „având în vedere faptul că estimăm implicarea unui număr de sute de autovehicule, dată fiind prezența lor în număr mare în foarte multe zone”. „Atenționăm toți factorii interesați privind pericolul generat de astfel de acțiuni neautorizate, iar pentru a preveni distrugerile generate de aceștia la adresa naturii și proprietăților oamenilor, vă invităm să vă implicați activ în sesizarea oricărui fapt ce poate aduce un prejudiciu ariilor naturale protejate prin următoarele mijloace de comunicare: Tel: 0372702242 (Luni – Joi 08:00-16:30, Vineri 08:00 – 14:00) Mail: office@parcapuseni.ro”, au postat cei de la APNA.
Ce spune legea
Conform Ordonanței de Urgență nr. 57/2007, Art.53, alin.(2), lit.m: Constituie contravenție şi se sancționează cu amendă contravențională de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 30.000 lei la 60.000 lei, pentru persoane juridice, accesul neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafața ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere și a terenurilor special amenajate și semnalizate în acest scop. RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejata de interes național Parcul Natural Apuseni, împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri (Natura 2000 ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) și 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații și monumente ale naturii) incluse în Parcul Natural Apuseni.
Raliu cu mașini ieftine
Gumbalkan Rally, Ediția Vara 2022, se desfășoară între 2 – 8 iulie, pe teritoriile țărilor Cehia, Slovacia, Ungaria și România. Potrivit site-ului organizatorilor, participă la raliu mașini care nu sunt 4X4, a căror valoare de cumpărare nu depășește 1000 de euro. Modificările ulterioare făcute de participanți nu sunt luate în considerare, la valoarea mașinii. Site-ul mai spune că traseul nu este impus de organizatori, fiecare participant poate să își aleagă pe unde merge. În schimb, organizatorii le pun la dispoziție coordonate GPS cu locurile care „ar trebuie vizitate”. „Depinde în totalitate de tine cum ajungi acolo”, se arată pe site-ul https://www.gumbalkan.cz/. Taxa de înregistrate este cuprinsă între 240 și 260 de euro.
Cei la APNA spun că participanții la raliu sunt în „căutarea senzaționalului cu orice preț, ignorând total legea, dreptul de proprietate, regulile de protejate a naturii țării pe care o vizitează și mai ales cu un total dispreț pentru acele locuri și oamenii care locuiesc acolo”.
Trimite articolul
XSa faca raliuri in tara lor, acolo sa distruga si sa polueze natura!!!! Confiscati-le masinile!
UE ne-a închis fabricile de hârtie, pădurea o vindem în Austria, austriecii fac hârtie apoi o vinde în România. Cu raliurile la fel, ei își protejează pădurile și fac raliuri în România. UE face pipi pe România.
Foarte bine ca iau amendat dar asta nui va opri ,acest asa zis raliu are un alt scop invit institutile abilitate sa ia masurile necesare impotriva lor in tarile lor nu pot parasi soseaua ori drumuri amenajate si sa intre ori unde in natura ca la noi.
trebuia sa ii lase pe toti fara harburi exact ca la contrabanda .