[eadvert]
Miercuri, 31 ianuarie, la Primăria Oraşului Aleşd a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Consolidarea și reabilitarea ruinelor Cetății Şinteu – Piatra Şoimului ”.
În urma licitaţiei, au fost desemnaţi câştigători Asocierea : EURAS S.R.L. (lider de asociere) – PROCAD BUSINESS S.R.L. (asociat) – ADDCONCEPT S.R.L. (asociat).
Solicitarea pentru finanțarea proiectului a fost depus la data de 12 decembrie 2022, urmând ca pe data de 2 februarie 2023 proiectul să fie inclus și în Ordinul Ministrul Dezvoltării privind Lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile necesare în cadrul rutelor turistice/culturale. În data de 25 aprilie 2023 a fost semnat contractul de finanțare.
Perioada de implementare nu poate depăși data de 30 iunie 2026, valoarea proiectului fiind de 12.477.304,23 lei.
„Prin implementarea acestui proiect, Primaria Oraşului Aleşd işi propune printre altele, următoarele intervenţii :
- Consolidarea zidurilor șubrezite, cu înălțimi mari și secțiuni aferente relativ mici, cu risc de prăbușire, expuse alunecării, prăbușirii, flambării sau înclinării, prin completarea zidăriei și îmbunătățirea capacității de rezistență la mișcările seizmice respectiv prin refacerea continuității structurale pe verticală.
- Consolidarea zidăriilor în zonele locale surpate, prin plombare, întrețesere, injectare, refacerea continuității structurale pe orizontală.
- Consolidarea zidăriilor în zonele unde fundațiile au șubrezit și prezintă secțiuni mai mici decât zidurile de elevație aflate deasupra lor, prin completarea sau după caz cămășuirea paramentului.
- Completarea zidăriilor pentru continuizarea structurală, acolo unde lipsa de material fragmentează segmente de ziduri.
- Completarea arcelor de descărcare și ambrazurilor golurilor acolo, unde ele prezintă lipsă de material sau degradări.
- Completarea locală și plombarea paramentului pentru refacerea planului exterior sau interior al zidăriei.
- Completarea în volum a zidăriei surpate până la nivelul planului exterior sau până la înălțimea maxim păstrată și justificabilă, în vederea refacerii unei volumetrii dorite/sugerate, mai apropiate de starea originală.
- Supraînălțarea coronamentelor zidăriilor cu două-trei asize de piatră pentru realizarea unor straturi de uzură/ sacrificiu, expuse direct intemperiilor, pentru a proteja coronamentul original existent.
- Completarea fundațiilor în vederea marcării pe sol – aducerii la cota de călcare – a amprentelor traseelor zidăriilor distruse.
- Amenajarea potecii de acces la cetate şi a unor alei în incinta cetăţii
- Îmbunătăţirea calităţii experienţei turistice la vizitarea obiectivelor de patrimoniu şi a elementelor reprezentative ale culturii româneşti,
- Organizarea de evenimente tematice în vederea includerii Cetăţii Piatra Şoimului în circuite turistice locale, judeţene şi regionale;
- Protejarea identităţii culturale a oraşului Aleşd, a regiunii Nord Vest şi a României,
- Educarea tinerilor în spiritul dezvoltării bagajului cultural şi ocrotirii patrimoniului naţional;
- Dezvoltarea economică durabilă a oraşului şi a regiunii;
- Asigurarea unui ambient adecvat organizării de manifestări culturale şi sportive”, au transmis reprezentanții Visit Aleșd printr-un comunicat de presă.
„România Atractivă”: Cetatea Piatra Șoimului de lângă Aleșd, reabilitată prin PNRR
Trimite articolul
XMai bine ar reabilita ce au distrus prin așa numită “ modernizare “ canalizare și minciuni făcute ieftin de idioti .
al principelui orădean Báthory Gábor.la începutul secolului XVII. Aici se „ducea” 🙂 de la Cluj cu nevasta cancelarului Imreffy.
Înțeleg că trebe 12 milioane și mai mult pt un zid care spijin vechiul zid….și mai pun câteva cărămizi noi……de tot râsul …..asta va fi furt pe față și legal .Ori refac castelul in original oro să-l lase în pace .Numai la noi se lucrează în stilul asta sa nu spun cum.buma conducere ,mai bine cu bani aia să facă ceva în oraș ce se vede și e folositor pt toți locuitorii Aleșdului.Risipa curata – la dracu