Niciodată nu s-au văzut atâţia tineri, elevi de clasele a VIII-a şi a XII-a simultan în Cetatea Oradea, în timpul zilei. Poate doar la concertele organizate cu anumite ocazii.
De data aceasta ei au fost aduşi aici cu un scop. Cel al orientării în carieră. Timp de două zile, miercuri şi joi, 23 şi 24 octombrie, aici se derulează „Târgul locurilor de muncă şi al orientării în carieră”, eveniment ce face parte din proiectul cu finanţare europeană: „Reţea transfrontalieră pentru susţinerea dezvoltării profesionale din regiunea de graniţă”.
Inaugurare
Înainte de inaugurarea oficială, orchestra formată din elevii de la Liceul de Arte din Oradea a interpretat imnul naţional al României. Apoi au luat cuvântul Békési Csaba – directorul executiv al AJOFM Bihor, Elena Solomonescu – secretar de stat, Alin Novac Iuhas – inspector şcolar general, Florin Birta – viceprimarul Oradiei şi Mihai Fechetă – preşedintele Societăţii de binefacere „Don Orione”.
„Tinerii vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine, după modelul după care sunt educaţi”, a subliniat Mihai Fechetă, citându-l pe Don Orione.
„Sunt impresionată de mobilizarea extraordinară, de numărul mare de participanţi. Este o realizare deosebită şi un proiect pentru care ţin să felicit AJOFM Bihor. Văzând ceea ce se întâmplă şi interesul pentru un astfel de eveniment, cu siguranţă va fi un model ce va fi urmat şi de alte judeţe. Ideea de cooperare transfrontalieră este un lucru extraordinar de bun. Dacă nu participăm şi nu anticipăm ce se va întâmpla, copiii noştri nu vor fi pregătiţi pentru nişte meserii care să-i atragă”, a declarat Elena Solomonescu.
„Pentru mine personal, acest proiect, pe care am reuşit să-l punem azi în practică, s-a născut în urmă cu patru ani. Vă mulţumesc tuturor organizatorilor. Mulţumesc echipei mele de la AJOFM Bihor, fără de care acest proiect nu putea fi realizat”, a spus plin de emoţie, şeful agenţiei judeţene.
Participanţi
În cele două zile, în Cetatea Oradea, erau programaţi să intre peste 5.000 de tineri. Aceştia erau conduşi, în mod organizat, de către reprezentanţii AJOFM Bihor pe la cele peste 50 de standuri ale companiilor participante, în sectorul celor peste 20 de şcoli care-şi prezentau oferta educaţională şi al celor cinci universităţi şi instituţii superioare de învăţământ prezente.
Încă de la primele ore ale deschiderii au început să sosească elevii de la şcolile din judeţ, care avea asigurat transportul gratuit.
Pe lângă oferta educaţională sau de pregătire profesională, unele companii încercau să-i atragă pe elevi spre meserii prin exemple practice. Selina, spre exemplu a adus un aparat modern de sudură şi un photobooth, în faţa căruia elevii stăteau la rând să-şi facă poze în salopete şi cu căştile pe cap.
Reprezentanţii Comau au adus la eveniment roboţi pentru a le arăta elevilor că nu este prea greu să construiască astfel de aparate.
„Este cel mai bun eveniment la care am participat în ultima vreme cu focus pe orientarea în carieră, nu pe angajări neapărat. Tinerii din domeniul tehnic vin spre noi. Sincer, mi-ar fi plăcut să fie şi mai mulţi părinţi”, a declarat Ruxandra Sime, reprezentant HR la Comau.
Decitex a venit la târg cu o maşină de cusut pentru a face o demonstraţie practică celor care ar mai dori să urmeze o meserie în domeniul confecţiilor. „Este foarte greu să găsim angajaţi. Meseria aceasta nu se mai caută, deşi este una frumoasă”, a precizat Mihaela Matiş, reprezentant HR la Decitex.
Nu este de ici de colo să ştii că prin mâinile tale trec volanele pentru Jaguar, Mercedes sau alte maşini de lux. Valtryp, compania din domeniul automotive care şi-a inaugurat săptămâna trecută un sediu modern în Eurobusiness Parc 2, caută persoane care doar să vrea să muncească la îmbrăcat de volane pentru maşini de lux. „Oferim locuri de muncă pentru operatori în producţie, locuri de muncă pentru cinci ingineri. Nu este nevoie de experienţă. Singura calitate este să fie seriosi. Îi şcolarizăm timp de două luni, în această perioadă oferindu-le şi salariu. De asemenea, le asigurăm transportul gratuit”, a precizat Valeriu Trip, administratorul Valtryp.
Formare profesională
Foarte încântaţi de evenimentul din Cetatea Oradea au fost şi reprezentanţii şcolilor de formare profesională. „Este cel mai bine organizat târg de acest fel şi cel mai bine ţintit. Sunt o grămadă de tineri care doresc să facă cursuri de formare profesională în anumite domenii. Aici au ocazia să şi vadă pe viu ce se întâmplă, practic. Prind încredere. Noi suntem aici ca să-i susţinem, să-i ajutăm ca din hobby-ul lor să-şi facă o meserie. Meseriile cu priză la elevi sunt cele beauty, frizerul fiind acum trendul. Avem mulţi băieţi, care au optat în acest an pentru meseria de frizer”, ne-a explicat Dana Cosman, director Profesional Academy.
Merg bine şi cursurile de bucătar şi ospătar. „Dacă înainte erau mai multe femei la cursurile de bucătar, acum s-a echilibrat şi chiar depăşesc aşteptările noastre. Sunt cursuri aducătoare de venituri, plus că îmbină utilul cu plăcutul. O contribuţie importantă şi-au adus şi emisiunile «Chef la cuţite» şi «Master Chef», tinerii dându-şi seama că bucătarul de azi nu mai este cel din trecut”, a precizat Simona Mihăieş, lector la Profesional Academy.
„Evenimentul este foarte reuşit şi binevenit pentru noi. Avem cursanţi începând cu elevii de clasa a VIII-a, cursuri cu un nivel mai scăzut de calificare, cum este cel de manichiură – pedichiură. Apoi avem cursul de coafor, condiţia de înscriere fiind zece clase. Este foarte important pentru elevi să fie orientaţi în carieră, pentru că mulţi dintre ei chiar nu ştiu ce vor să facă”, este de părere Diana Crăivean, administrator la Estetika Profesional.
Elevii şi profesorii prezenţi la târg au fost plăcut suprinşi de ideea şi de organizarea acestuia. „Ideea organizării unui astfel de eveniment este foarte bună. Pe noi, în urmă cu ani buni, nu ne-a ghidat nimeni în ceea ce priveşte cariera. Acuma au de unde alege. Cred că, cel puţin la elevii care intră în clasa a IX-a, ar trebui lucrat mai mult la mentalitatea părinţilor. Mulţi au reticenţă faţă de o meserie şi nu înţeleg de ce”, ne-a declarat Camelia Pap, profesor la Liceul Tehnologic din Marghita.
Evenimentul din Cetatea Oradea continuă şi joi între orele 8:00 şi 17:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!