Curtea de Apel Oradea a respins cererea Administraţiei Fondului de Mediu Bucureşti(AFM), structură în cadrul Ministerului Mediului, de a se înscrie la masa credală a CET-ului orădean cu amenda de 33,4 milioane de euiro. Motivaţia instanţei a fost că cererea este tardivă. Cu alte cuvinte, chiar dacă, în teorie, super-amenda nu se anulează, plata sa nu mai cade în sarcina Electrocentrale SA.
Fiind calificată drept tardivă cererea de înscriere la masa credală, amenda nu va mai trebui plătită de Electrocentrale SA”, ne-a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale SA.
Cu sau fără grija amenzii, Electrocentrale SA pare că se îndreaptă vertiginos spre faliment. În 16 septembrie se va judeca procesul tuturor contestaţiilor depuse de creditori iar apoi, la finalul lunii, în 30, este programat procesul pe fond.
Problema celei mai mari amenzi încasate de oraş, prin Electrocentrale SA, de la Administraţia Fondului de Mediu Bucureşti(AFM) rămâne în coadă de peşte. Chiar dacă în teorie, ea nu se anulează, plata sa nu mai cade în sarcina Electrocentrale SA. Curtea de Apel Oradea a respins apelul formulat de AFM, care cerea înscrierea sumei la masa credală, pentru motivul că cererea a fost tardivă.
„E o confirmare a unei ipoteze pe care noi am identificat-o dinainte. Fiind calificată drept tardivă cererea de înscriere la masa credală, amenda nu va mai trebui plătită de Electrocentrale SA”, ne-a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale SA, comentând decizia Curţii de Apel din 2 septembrie.
Vestea amenzii de 33,4 milioane pentru CET a fost livrată anul trecut, personal, de ministrul mediului, Attila Korodi, venit în vizită la Oradea. Electrocentrale SA s-a făcut vinovată că nu a reuşit să îşi răscumpere la timp certificatele verzi pe care le vânduse în 2012.
50-50%
Cu sau fără grija amenzii, Electrocentrale SA pare că se îndreaptă vertiginos spre faliment. În 16 septembrie se va judeca procesul tuturor contestaţiilor depuse de creditori iar apoi, la finalul lunii, în 30, este programat procesul pe fond.
Administratorul special spune că, în condiţiile prezente, pronosticul unui faliment este de 50-50%.
De altfel, Municipalitatea, prin Consiliul local, a început procedura de obţinere a licenţei de producere a energiei electrice pentru cealaltă societate de termoficare orădeană, la cârma căreia a fost instalat acelaşi Stănel Necula. Consiliul local a aprobat, luna trecută, propunerea Direcţiei Economice, ca Primăria să preia datorii de peste 1 milion de lei pe care le-a acumulat Electrocentrale SA faţă de terţi. „Electrocentrale Oradea SA este operator al serviciului de producere de energie termică în cogenerare şi se află în procedura de insolvenţă din august 2013. Ea înregistrează obligaţii de plată neachitate rezultate din tranzacţii realizate pe piaţa de energie electrică, în sumă de 1.148.631 lei, după cum urmează: 641.166 lei către Transelectrica SA, reprezentând contravaloarea serviciilor de transport a energiei electrice, 381.168 lei către Electrică Furnizare SA reprezentând contravaloarea serviciilor de furnizare a energiei şi 126.296 lei către ANRE reprezentând contribuţia aferentă anului 2013. Aceste obligaţii sunt înregistrate în masa credală”, se precizează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!