Nori negri de fum ieşeau din turnul CET ca şi cum nişte avioane ar fi intrat în el.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele, ne-a declarat că au sunat şi ei la CET şi li s-a răspuns că este vorba despre o avarie în curs de remediere. “De vineri CET-ul urmează să treacă pe gaz, iar fumul va dispărea. Vom trimite o echipă la faţa locului şi vom reveni cu informaţii”, a precizat Viorel Ţepele.
Căpitan Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, a confirmat că nu este vorba de niciun incendiu. Inspectoratul a fost sesizat prin 112 de mai mulţi orădeni, alarmaţi de fumul negru. Reprezentanţii CET au refuzat intervenţia celor de la ISU, pe motiv că nu este vorba de niciun incendiu ci de o avarie pe care o pot controla.
De fapt, CET-ul se îneacă în propriul fum, din cauză că utilajele vechi nu își mai fac treaba. Fumul care ar trebui să iasă prin cos iese peste tot, pe unde prinde un gol, pentru că instalația de aerisire nu are tragere. Situatii de acest gen au inceput sa se produca inca din iarna, spun surse din randul muncitorilor. Aerul în centrala este aproape irespirabil, e incarcat cu toate noxele procesului de ardere. „Nici nu stii unde să mai stai. Ar trebui sa patrulam sa verificam echipamentele dar dupa cateva minute de stat in centrala te ia durerea de cap si te ustura ochii de la fum”, ne-a relatat un angajat.
Trecere forțată pe gaz
„E spectaculos ce se intâmplă dar, pentru noi, nu e nimic deosebit”, confirmă si managerul special Stănel Necula. Acesta spune ca este normal ca un cazan sau altul sa cedeze la aproximativ patru zile. „Acum a crăpat cazanul 4, la ora 7.00 dimineața. A ieșit un amestec de abur cu fum, intr-un amestec care dă un volum suplimentar. Nu este mai mult fum decât în mod normal, dar aburul scapat sub presiune dă această impresie. În plus, nu a ieșit pe coș, pe unde trebuia, ci direct din centrală”, spune administratorul special.
Acesta recunoaște că semnele unei avarii erau vizibile inca de joi, cand cantitatea si culoarea fumului degajat ridicau semne de intrebare. „Am sperat sa mai tina pana luni, cand am fi trecut pe gaz. In schimb, azi am luat decizia de a trece pe gaz si la ora 10.00 am început pornirea cazanului pe gaz si la ora 12:00 închidem definitive cazanul 4, si trecem totul pe gaz”, spune Necula.
Doar probele, pregatirea si pornirea gazanului de gaz costa CET-ul 1 milion de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!