Aleşii au votat, controlorii statului şi-au dat binecuvântarea, rămâne ca părţile să semneze contractul pentru mentenanţa noii centrale pe gaz. Conform proiectului de hotărâre votat de Consiliul local, oraşul îşi asumă să preia obligaţiile de plată din contract, în cazul în care Termoficare SA ajunge în imposibilitate de plată şi să asigure centrala împotriva tuturor riscurilor.
De asemenea, se angajează să furnizeze la timp contravaloarea a patru reparaţii capitale: două în 2020 respectiv 2028, cu costuri totale de 4,4 milioane dolari şi două schimbări ale motorului turbinei în 2024 şi 2033, în valoare de 3,95 milioane dolari fiecare. Asigurarea echipamentelor nu este prinsă în suma negociată însă cele patru reparaţii capitale fac parte din contract. „Termoficare SA plăteşte anual partea de mentenanţă prevăzută în contract, mai puţin cele patru evenimente de reparaţii capitale. Primăria garantează că va veni cu aport la investiţii”, spune Stănel Necula, managerul Termoficare SA. Acesta insistă că preţul mentenanţei, cam 1 milion de dolari pe an, în afara reparaţiilor capitale, nu va fi inclus în preţul gigacaloriei. Nu direct, oricum. „Mentenanţa se plăteşte din profitul companiei. Vom plăti banii aceştia din bonusul de cogenerare şi ne mai şi rămân”, anticipează Necula.
Conform acestuia, negocierea contractului este o formalitate de ieri, de la primirea raportului ANAP – Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, ai cărei reprezentanţi au supravegheat achiziţia şi negocierile care au precedat-o. Necula insistă că, faţă de preţul ofertat la debutul licitaţiei pentru centrală, unde fiecare ofertant a anexat şi un preţ orientativ pentru mentenanţă, costul mentenanţei oferite de GE a scăzut cu 18%. Cifrele rămân, totuşi, record pentru Oradea: 52 de milioane de euro, costul centralei plus încă 23 de milioane! Rămâne de văzut pentru ce sumă se va putea asigura mastodontul tehnologic de pe Borşului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!