N-a fost astă-toamnă, nici în iarna trecută, dar va fi la mijlocul primăverii. Primarul Ilie Bolojan a promis, joi, că noua centrală pe gaz va fi funcţională în a doua jumătate a lunii aprilie. Din acel moment, coşurile din CET-ul vechi vor înceta să fumege, lăsând oraşul fără acest indezirabil reper.
Încep testele
„De joi, sunt îndeplinite toate condiţiile pentru a începe să punem în funcţiune noua centrală”, a anunţat edilul. Asta înseamnă că centrala este legată la sistemul naţional de transport de gaze şi că administratorul a obţinut acordul Transgaz pentru a vinde curent electric în sistem. Conform primarului, faptul că s-a eliminat din lanţ veriga transportatorului de gaz aduce o economie de 25% la preţul gazului, adică anual cinci milioane de euro, în condiţiile unui consum de 30 milioane pe an. Centrala va cumpăra combustibilul de la Romgaz. Miercuri a început livrarea de gaz către CET.
„De joi, începem punerea în funcţiune şi testele de pornire. Vor începe să funcţioneze cele două cazane de suprapresiune, la finalul lunii vor fi puse în funcţiune cazanele de apă fierbinte şi imediat după ce începe aprilie se pune în funcţiune turbina principală de gaz. De la jumătatea lunii centrala va funcţiona la capacitate”, spune primarul, cu precizarea că vechiul CET va funcţiona până la epuizarea stocurilor de cărbune. În iunie şi mai, General Electric, firma care asigură mentenanţa, va supraveghea funcţionarea instalaţiei noi. Trecerea de pe un sistem pe altul se va face fără afectarea clienţilor Electrocentrale SA. Peste 140.000 de orădeni primesc încălzire de la CET.
Conservare, plăţi compesatorii
„Treptat vom opri vechea centrală, undeva la sfârşitul primei săptămâni din aprilie se vor opri vechile cazane. N-o să mai vedem fumul cu care suntem obişnuiţi din 10 aprilie, plus minus o zi sau două”, a mai spus primarul. Punerea în funcţiune a CET-ului nou e o veste proastă pentru cei care-l operează pe cel vechi. Se pune problema concedierii a câteva sute de angajaţi iar plăţile compesantorii consistente sunt încă teoretice – listele de disponibilizaţi ar trebui să facă obiectul unei HG pentru plăţi compensatorii pe o periadă de doi ani.
Municipalitatea nu are niciun plan pe termen scurt cu vechea centrală, cel mai probabil mastodontul prăfos şi acoperit de cenuşă va intra în conservare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!