Gata cu aerul curat în municipiu. Cu răcorirea vremii, pe coşul Electrocentrale SA iese, din nou, emblematicul fum negru orădean, vizibil de departe, de dincolo de graniţă. Conducerea societăţii de termoficare spune că, după o vară de funcţionat pe gaz, din această săptămână s-a revenit la cărbune, din raţiuni de rentabilitate economico-financiară.
Economie
Aceleaşi raţiuni le-a invocat administratorul special Ionel Necula şi la începutul lui iunie, când anunţa renunţarea temporară la cărbune în favoarea gazului, pentru cinci luni. „Trecerea la producţia de energie termică pe bază de gaz metan se face din considerente economice, întrucât în perioada verii nu este nevoie de agent termic decât pentru prepararea apei calde menajere. Unul dintre avantajele trecerii pe gaz este că în felul acesta se vor economisi aproximativ 250.000 de certificate CO2, pe care societatea ar fi nevoită să le cumpere în cazul funcţionării pe cărbune. Un alt avantaj este faptul că se vor limita pierderile de energie, cazanul pe gaz adaptându-se mai uşor la nevoile de consum ale oraşului”, argumenta Ionel Necula în iunie.
Cărbune din nou
„Duminică s-a revenit la alimentarea cu cărbune. La începutul verii s-a preconizat că vom sta cinci luni pe cărbune dar piaţa de energie electrică unde vindem noi a scăzut, este foarte ieftină, şi este mai rentabil să revenim pe cărbune”, ne-a spus Francisc Daniel, director în cadrul Electrocentrale SA. Cu alte cuvinte, CET-ul a rămas fără banii lichizi pentru gaz şi bagă pe foc resturile anului trecut. „Pentru gaz, plata combustibilului s-a făcut pe loc, chiar în avâns pentru două săptămâni. Acestea au fost condiţiile care le-am găsit pe piaţă în acel moment. Din raţiuni de cash-flow am decis să revenim pe cărbune cu o lună înainte de termenul stabilit iniţial”, spune Ionel Necula.
Administratorul special zice că CET-ul deţine rezerve de combustibil solid care-i permit să funcţioneze încă aproximativ două luni. Şomaj tehnic Din iunie şi până acum, muncitorii care lucrau la alimentarea cu cărbune a cazanelor din CET au fost scoşi din producţie. „400 de oameni au fost trimişi, prin rotaţie, în şomaj tehnic. Unii dintre ei sunt şi acum, am chemat la muncă numai oamenii necesari pentru funcţionarea unui singur cazan”, declară Necula.
Citiți principiile noastre de moderare aici!