În comunicatul DNA postat, miercurea trecută, pe site-ul oficial www.pna.ro, se reiau o bună parte din suspiciunile transmise încă din aprilie 2014, față de demnitarul județean Alexandru Kiss și oamenii de afaceri Mudura senior (decedat între timp) și Bojtor Vilmos Laszlo pe relația cu grupul de firme Selina respectiv cu firma Keviep, constructor și administrator al haldei de gunoi care deservește Oradea.
Miercurea trecută, odată cu prezentarea pentru propunere de arestare preventivă a actualului vicepreședintel al CJ Bihor, Alexandru Kiss, și a omului de afaceri Beniamin Rus (patron al Selinei), DNA a mediatizat și acuze privind un presupus trafic de influență exercitat pe seama achizițiilor de cărbune pentru CET Oradea.
Deși aparent diferite, procurorii DNA Oradea au conexat dosarele întrucât susțin că trio-ul Kiss – Mudura – Bojtor ar fi folosit aceleași scheme de sifonare a „comisioanelor” primite în schimbul exercitării ilegale a influenței.
Autodenunț
O piesă cheie în probatoriu este autodenunțul administratorului SC Martex Trans srl Oradea, Roatiș Gheorghe Ioan, care în urmă cu un an a sesizat DNA Oradea, cu privire la comiterea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu atribuirea contractelor de furnizare de cărbune energetic pentru SC. Electrocentrale S.A. Oradea, în perioada octombrie 2004 – martie 2009.
Astfel, în baza a cinci contracte și a 1.115 facturi fiscale, SC Martex a livrat la CET, în perioada menționată, 1.511.112 tone cărbune, în valoare totală de 151.653.300 lei, echivalentul a aprox. 43 milioane euro.
Potrivit DNA, SC Martex ar fi reuşit să obţină încheierea contractelor de furnizare ca urmare a exercitării, în favoarea ei, a influenţei lui Kiss Alexandru (preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, în perioada 2004 – 2008), Mudura Alexandru senior și Bojtor Vilmos Laszlo asupra funcționarilor din cadrul societăţii comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicați în derularea procedurilor de achiziție publică.
În sarcina lui Kiss Alexandru s-a mai reținut că şi-ar fi exercitat influenţa în favoarea SC Martex Trans S.R.L. Oradea şi pe parcursul derulării contractelor de furnizare de cărbune, prin primirea unei delegaţii a producătorului maghiar Matrai Eromu RT Visonta, la solicitare lui Bojtor Vilmos, precum şi prin intervenţii la Primăria Oradea, pentru aprobarea contractării de către CET a unui credit de 18 milioane lei, necesar pentru achitarea cărbunelui.
Legătura dintre Kiss Alexandru şi Mudura senior, pe de o parte și capul SC Martex Trans, pe de altă parte, ar fi fost realizată de către Bojtor Vilmos. Astfel, în toamna anului 2004, Bojtor i-a propus lui Roatiș Gh. Ioan să intre în „afacerea” de livrare de cărbune către CET, asigurându-l de sprijinul lui Kiss și Mudura senior.
În schimb, trio-ul Kiss – Mudura – Bojtor ar fi pretins şi primit de la Roatiș Gheorghe Ioan diverse sume, pe care procurorii DNA le-au încadrat ca foloase necuvenite. Banii ar fi ajuns la „influențatori” fie prin încheierea unor contracte fictive de comision prin SC Martex Trans fie prin încorporarea “comisioanelor” direct în prețul de achiziție al cărbunelui.
De pildă, pentru cărbunele provenit de la producătorii Nogradszen Kft Nograd şi Matrai Eromu RT Visonta (ambii din Ungaria), primirea foloaselor necuvenite a fost disimulată, prin încheierea unor contracte prezumtiv fictive de comision cu societățile paravan controlate de Bojtor Vilmos. În urma contractelor, s-au efectuate o serie de transferuri bancare către societățile paravan Ariston Distribution Corporation (92.171 euro), între 1 ianuarie și 8 noiembrie 2005, Melandon International LLC (1.708.892 euro), între 16 august 2005 și 15 februarie 2007 şi Hardington Worldwide LLC (957.356 euro), între 2 martie 2007 și 19 mai 2008.
„Comision” de 18%
Tot cu titlul de exemplu, pentru o garnitură de tren cu cărbune, facturat către CET cu 43.936 euro, SC Martex Trans a plătit 22.910 euro către furnizorul Matrai Eromu RT Vison, alți 6.221 euro către Karpat Cargo Kft Zahony, pentru transportul pe teritoriul Ungariei și 3.663 euro către Via Terra, pentru transportul pe teritoriul României şi alte servicii conexe. Sumei totale de 32.796 euro, reprezentând costul cărbunelui şi al transportului, i se adaugă „comisionul” de 8.000 de euro şi suma de 3.132,69 euro, reprezentând câştigul efectiv al S.C. Martex Trans. Se observă ușor că, raportat la prețul de achiziție a cărbunelui, “comisionul” ajunge la o treime iar raportat la prețul total de livrare către CET, “comisionul” suspectat de DNA se ridică la un procent de 18%.
Cât privește cărbunele adus din Ucraina şi Rusia, primirea foloaselor necuvenite s-ar fi disimulat prin încorporarea acestora în preţul de achiziţie al cărbunelui. Sumele de bani au fost transferate succesiv din contul SC Martex Trans, în contul societății Langor Kft Nyiregyhaza (Ungaria) şi apoi în contul societăţii paravan Wasley s Worldwide LLC Washington, controlată de Bojtor Vilmos. Din contul societăţii paravan Wasley s Worldwide LLC s-au făcut plăţi către furnizorii de cărbune şi către transportatori, după care s-au ridicat “cash”, în tranșe, sumele totale de 63.000 USD şi 402.400 euro, în perioada 8 mai 2006 – 23 noiembrie 2006. Procurorii DNA arată însă că o bună parte din banii ridicați astfel de Bojtor ar fi ajuns la Kiss și Mudura senior.
Iar din contul societății paravan Melandon International LLC Washington, deschis la CIB BANK Budapesta s-a retras, “cash”, suma totală de 1,12 milioane de euro, în perioada august 2005 – noiembrie 2006 şi s-au efectuate patru transferuri în contul societății paravan Hardington Worldwide LLC, în sumă totală de 504.800 euro, în perioada ianuarie – februarie 2007.
3,2 milioane de euro “șpagă”
Ca o concluzie, procurorii DNA Oradea arată că în perioada iunie 2005 – mai 2008, SC Martex Trans srl Oradea a achitat „comisioane” pentru contractele cu CET Oradea, în sumă de 3,2 milioane de euro, bani prezumtiv împărţiți între Bojtor (50%), Kiss Alexandru (25%) şi Mudura Alexandru (25%).
Rămâne de văzut, zilele următoare, dacă judecătorii Curții de Apel Oradea vor fi convinși de probatoriul administrat cu ocazia soluționării contestației depuse de DNA față de soluția Tribunalului de respingere a propunerii de arestare preventive a lui Kiss Alexandru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!