Aleşii locali au votat pentru a doua oară din vara lui 2008 încoace majorarea preţului la gigacalorie. Cu excepţia consilierului Vasile Petruţ (PDL), ce a votat „pentru”, ceilalţi reprezentanţi PDL şi PSD s-au abţinut. În iulie 2008 preţul de facturare către populaţie „sălta” de la 107,5 lei/Gcal la 123,75 lei/Gcal, pentru ca în ianuarie anul trecut acest preţ să crească până la 145 lei/Gcal. Ieri, Legislativul local a aprobat o altă majorare, de 15 lei/Gcal.
În final, costul gigacaloriei livrate prin punctele termice ale CET pentru populaţie va fi de 229,91 lei, la cei 160 lei plătiţi de consumator adăugându-se o subvenţie de la bugetul de stat de 46,8 lei, faţă de cei 47,88 lei de până acum, respectiv o subvenţie de la bugetul local de 23,11 lei, faţă de 24,46 lei, cât a fost până la votul de joi.
Municipalitatea a făcut o comparaţie între preţul plătit de orădeni pentru gigacalorie şi preţul de facturare din alte mari oraşe. Din acest studiu comparativ rezultă că în Oradea populaţia plăteşte cel mai puţin.
Proiectul de hotârâre care s-a soldat cu majorarea preţului gigacaloriei la populaţiei de la 145 la 160 de lei a fost votat şi de consilierul PDL Vasile Petruţ care şi-a motivat votul contrar celui al colegilor de partid prin faptul că primarul Bolojan i-a acceptat propunerea de a reuni consilierii locali interasaţi la o discuţie dedicată problemelor acute ale CET Oradea.
„E un moment nepotrivit pentru scumpire dar pot să spun că majorarea cu 14,7% a preţului nu rezolvă mare lucru. Nici măcar o scumpire cu 25% – 30% nu ar acoperi găurile de la CET. Problemele de la Electrocentrale ar trebui dezbătute într-o şedinţă extraordinară”, a declarat joi Petruţ în plenul Consiliului Local Oradea.
La rândul său, consilierul Dorin Corcheş (PDL) a solicitat şi primit de la directorul economic Eduard Florea informaţii estimative la suma totală pe care orădenii, ca şi consumatori individuali, o vor plăti într-o iarnă ca urmare strict a majorării. Astfel, la un consum total de 450.000 de gigacalorii pe iarnă şi la 20 de lei majorare pe gigacalorie, ar rezulta un plus de nouă milioane de lei în bugetul CET Oradea.
Apoi, Dorin Corcheş a apreciat următoarele: „Nu sunt de acord ca în această perioadă ingrată din punct de vedere economic să pasăm acest efort financiar pe populaţie. Aceasta mai ales în timp ce ni se cere să votăm o investiţie de 35 de milioane de lei pentru un nou spaţiu de Relaţii cu Publicul. Această investiţie s-ar putea amâna măcat cu un an întrucât ideea a pornit de la Compartimentul Urbanism pe când era încărcat de activităţile imobiliare. Acum, din cauza crizei, situaţia s-a schimbat iar relaţiile cu publicul mai pot activa în actualele spaţii. Nu e de bun augur să scoatem nouă milioane de la populaţie în timp ce cheltuim pentru curtea interioară a Primăriei. Să ne gândim la cei pe care-i reprezentăm”.
A venit rândul primarului Bolojan să creioneze situaţia: „CET are două probleme fundamentale. Prima este funcţionare curentă în condiţiile în care grupul de producţie energetic are un randament scăzut iar magistralele şi reţelele de distribuţie secundare au pierderi majore. Dacă nu remediem aceste aspecte pe viitor va trebui să scumpim în continuare gigacaloria. Însă am făcut paşi importanţi pentru accesarea unei finanţări de 60 – 70 milioane de euro prin POS Mediu pentru achiziţia unui grup energetic nou şi reabilitarea distribuţiei. A doua problemă este că preţurile sunt impuse la nivel naţional de către ANRSC. În aceste condiţii e foarte greu să funcţionezi fără pierderi. Iar situaţia de la Oradea se regăseşte la toate electrocentralele care au fost preluate de municipii. Guvernul mai are pârghii să ajute unităţile CET, dar anul trecut a făcut-o vădit preferenţial.
C.C., C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!