La peste 127 milioane lei este evaluată investiția într-o unitate de producție și stocare de hidrogen, care să-i acopere consumul de energie. Termoficare va depune o cerere de finanţare în PNRR pentru proiectul „Instalație de producere și stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice și termice la CET Oradea”.
[eadvert]
Cea mai importantă componentă a investiției e ansamblul electrolizor PEM livrat în montaj containerizat – în total 8 containere, cu o putere instalată de 10 MW și o producție maximă de hidrogen de cca. 2000 Nm3/h. Un electrolizor este un sistem care folosește electricitatea pentru a sparge apa în hidrogen și oxigen, prin electroliză. În urma procesului rezultă hidrogen gazos iar oxigenul rămas poate fi camptat sau elibetrat atmosferă. Electrolizorul cu membrană schimbătoare de protoni (PEM) folosește o membrană de schimb de protoni care utilizează un electrolit polimer solid. La trecerea prin această membrană, protonii de H formează gazul H2. Curentul electric folosit în electrlizor ar urma să provină din parcul fotovoltaic pe care Termoficare SA îl va construi pe haldele de la Santău.
A doua componentă necesară e ansamblul de stocare a hidrogenului – 20 de rezervoare cu o capacitate de 95m3 la 42 bar fiecare, iar a treia e containerul pentru elementele de monitorizare, comandă, control și protecții.
Scenariul orădean: „pentru producția hidrogenului verde, alimentarea electrolizorului se va face cu apă demineralizată furnizată de Stația de tratare a apei aferentă CET Oradea, la un debit de 2600 l/h, și cu energie electrică din surse regenerabile provenită atât din producția viitoarelor parcuri proprii (energie fotovoltaică), cu o putere instalată de 70 MW, cât și din Sistemul Energetic National (SEN), pe bază de contracte bilaterale, pe perioadele în care energia produsă local lipsește sau este insuficientă, prin Stația de distribuție SDG – 6kV din incinta complexului CET. (…) Hidrogenul stocat în ansamblul de rezervoare este utilizat drept combustibil în cadrul centralei, în proporție volumică de cca. 15%, în amestec cu gazul natural, pentru producerea de energie electrică și termică”.
Folosirea de H2 în amestec cu gazul în prepararea agentului termic, ar reduce mult poluarea, ceea ce ar însemna, într-un final, și reducerea cheltuielilor cu certificatele de emisii CO2.
Trimite articolul
XDoamne, Dumnezeule Mare, cat de prosti pot fi unii. Sau aserviti.
Dar pretul final al gigacaloriei va fi mai mare. Despre asta nu se spune nimic, si inainte a spus ca pretul de productie va scadea, apoi vor schimba tevile sa elimine pierderile. Rezultatul a fost cea mai scumpa gigacalorie din tara. Asa ca nu avem nevoie de hidrogen ca iar se va scumpi gigacaloria, suntem satui de minciunile voastre. Pretul e tot mai mare cu gigacaloria, cu impozitele, cu taxele cu totul. In orasul salariului minim
bomba cu hidrogen 🙂
consumul pentru productia hidrogenului nu va fi acoperit de productia de electricitate.
Hidrogenul este greu de stocat si mai se si autoaprinde in anumite concentratii.
Este scump dar pentru a vinde pentru autovehicule ar fi rentabil in conditiile actuale ale pretului carburantilor. CET ul avea o productie mica de hidrogen dar consumul de energie electrica era cam mare. tehnologie veche ruseasca.
Hm, parca era pe-aoclo un CET si pe carbuni care era al dracului de bun acum, ca sa mai reducem din facturi.
Dar a fost facut praf de un mare vizionar. Cica personajul ala chel si mic, care e laudat de zor in resa de partid cum ca ar fi genial.
O fi, dar mai ales la spart bani fara rost.