De joi, orădenii ar urma să primească apă caldă de la centrala nouă. Sunt îndeplinite condiţiile pentru ca noua centrală pe gaz să funcţioneze iar vechea centrală să fie oprită treptat. În ultimele zile, a funcţionat un singur cazan pe cărbune din vechea instalaţie şi a fost pornit primul cazan pe apă fierbinte (CAF) din cea nouă. Al doilea CAF a intrat în teste la sfârşitul săptămânii trecute dar a fost oprit în scurt timp, pentru că nu funcţiona cum trebuie.
Vibraţii inexplicabile
„La al doilea CAF au apărut vibraţii la un element. A fost oprit pentru ca specialiştii să vadă de unde e problema, să verifice senzorii. Asta va dura câteva zile”, ne-a spus Ioan Maghiar, manager de proiect. Conform unor surse de la faţa locului, zdruncinăturile care au cuprins cazanul la pornirea gazului au fost atât de puternice încât au provocat desprinderea tencuielii de pe instalaţia nouă nouţă. Luni şi marţi au început să descindă la Oradea specialiştii pentru a pune un diagnostic şi a propune un plan de remediere. Ioan Maghiar spune că lucrarea nu a trecut, încă, prin recepţia finală, nu e preluată, deci.
Undeva pe joi este planificată cea mai importantă fază din etapa probelor – cea de „first fire” (primul foc) pentru turbina de gaz. S-a amânat acest test până la epuizarea rezervelor de cărbune din vecinătatea instalaţiei. Praful de cărbune ar afecta filtrele instalaţiei. „Există niște condiţii de funcţionare a instalaţiei care sunt îndeplinite şi acum dar funcţionarea în actualul regim ar presupune schimbarea filtrelor mai des”, spune Ioan Maghiar.
50 de ani
CET-ul vechi iese la pensie, cel mai probabil de joi, după 50 de ani în care a deservit oraşul şi baza industrială. În ultima săptămână nu s-a mai cumpărat cărbune deloc, astfel că în prezent mai există pe stoc aproximativ 4000 de tone de cărbune, iar zilnic se consumă aproximativ 2000 de tone. Astfel că, după 50 de ani de la punerea în funcţiune a CET-ului, acesta va fi închis definitiv. „Estimăm că până joi, 14 aprilie, vechea centrală se va opri, iar apa caldă va fi asigurată de noua centrală’’, a declarat primarul Ilie Bolojan. Construirea şi dotarea centralei noi e un proiect de blazon pentru actuala administraţie locală: e impresionant costul record al investiţiei – 53 de milioane euro, faptul că afectează peste 140.000 de clienţi ai sistemului municipal de termoficare şi că e anulată una dintre cele mai importante surse de poluare din oraş. Totuşi, efortul acestei investiţii masive nu înseamnă mare lucru pentru finanţele personale ale orădeanului: cea mai optimistă previziune a edililor e că preţul gigacaloriei va rămâne la nivelul actual şi după trecerea pe gaz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!