Vicepremierul Dan Nica anunţa luni că Guvernul va radia datoriile de la bugetul de stat a peste trei sferturi din CET-urile din România! Mai mult, Nica declara că aceste datorii vor fi radiate în cel mult trei luni, precizând în acelaşi timp că măsura nu include şi datoriile către furnizori. Conform spuselor lui Nica, 35 de CET-uri din întreaga ţară vor beneficia de această veritabilă amnistie termică, ce se ridică la peste 1,1 miliarde de lei noi. Erau pomenite Capitala, Iaşi, Braşov, Focşani şi Galaţi, toate cu datorii la bugetul de stat.
Va intra şi CET Oradea în amnistia promisă? Conducerea centralei electrotermice orădene ne-a declarat că această măsură ar trebui să includă şi Oradea, care are datorii atât la Stat, cât şi la furnizori. În schimb, primarul Ilie Bolojan e destul de sceptic. Având în vedere faptul că datoriile CET Oradea către Stat au un regim deosebit, din zona garantării Statului pentru credite contractate cu bănci, Bolojan e rezervat. Mai cu seamă că CET Oradea are datorii imense.
Primul credit a fost contractat în iarna 2002-2003. Contractele de creditare au fost încheiate cu următoarele bănci: JP Morgan, Deutsche Bank, ABN AMRO şi BCR.
„Avem aceste credite garantate de Stat şi care până în 2007 am reuşit să le plătim. De atunci le-a plătit Ministerul Finanţelor, deoarece era garantul împrumuturilor. Suma cu care băncile au executat ministerul în contul datoriilor este de 42.602.167,78 lei noi. De asemenea, mai există o datorie veche, istorică, ce datează încă din momentul trecerii CET Oradea de la Termoelectrica la administraţia locală. Vorbim despre o datorie de 18.547.920,36 lei noi, care poate fi considerată ca fiind datorie la Stat, deoarece Termoelectrica reprezintă Statul”, ne-a declarat Ilisei.
Directorul CET, Dragoş Gligor ne-a declarat în mare acelaşi lucru, însă fără cifre: „Până în decembrie 2007 am reuşit să ne plătim la termen ratele către bănci. De atunci, însă, având în vedere creşterea diferenţelor între costul de producţie şi tariful practicat, nu am mai reuşit să ne plătim ratele, ce au fost preluate de Ministerul Finanţelor. Noi avem acum aceste datorii către minister, cu tot cu penalităţi”, ne-a declarat directorul CET Oradea.
Gligor spune că Electrocentrale Oradea nu are datorii la Stat pe segmentul taxe şi impozite. „Când vicepremierul Nica a vorbit despre datoriile CET-urilor către Stat bănuiesc că nu despre datoriile curente a vorbit, precum dările către Stat, ci s-a referit tocmai la creditele cu garanţie guvernamentală”, ne-a declarat directorul, aflat în drum spre Târgu Jiu, pentru a negocia preţul cărbunelui ce va fi livrat la iarnă Oradiei de către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).
Bolojan, circumspect
Dacă reprezentanţii CET Oradea sunt încrezători că vor fi incluşi în măsurile de stingere a datoriilor către Stat, nu acelaşi lucru se poate spune şi depre primarul Ilie Bolojan. Edilul-şef al Oradiei e rezervat în privinţa acestei amnistii fiscale. Bolojan are îndoieli că Guvernul îşi va permite să scutească de la plată toate CET-urile din ţară. De asemenea, primarul spune că va trebui văzut exact ce tip de datorii va fi dispus Guvernul să radieze. Aşadar, vor trebui clarificări dacă garanţiile guvernamentale intră pe lista datoriilor pe care vicepremierul Nica e dispus să le şteargă.
Încă un aspect interesant. Nica vorbea despre anularea a 1,1 miliarde de lei noi pentru 35 de CET-uri. Erau incluse aici oraşe importante precum Bucureşti, Iaşi, Galaţi sau Braşov. O aritmetică simplă arată că, în medie, unui CET i s-ar şterge datorii de 31,5 milioane de lei. Oradea singură are însă acumulate datorii la Stat în valoare de 61 milioane lei. Şi nu e cel mai mare oraş de pe lista Guvernului...
Citiți principiile noastre de moderare aici!