Administraţia Domeniului Public SA a întegistrat cel mai mare profit dintre societăţile subordonate Consiliului local, în urma activităţii de anul trecut. Compania de Apă Oradea şi Oradea Transport Local SA au terminat şi ele anul pe plus faţă de Electrocentrale SA, care se adânceşte tot mai tare în datorii. Fostele regii locale şi-au trecut prin CL bilanţurile de încheiere a anului 2011, cu ocazia ultimei şedinţe ordinare a aleşilor dinainte de intrarea în campania electorală.
Cel mai mare profit
Chiar dacă nu este cea mai bănoasă societate a Oradiei ADP, cea care gestionează pieţele, strandurile şi cimitirul oraşului, a ieşit din 2011 cu cel mai mare profit net – 2,1 milioane de lei. La mare distanţă într-un clasament al cifrelor urmează Compania de Apă, cu 189.505 lei profit net pe 2011 şi OTL SA, cu 43.621 lei. Furnizorul municipal de termie şi-a încheiat bilanţului anului trecut pe minus, cu o pirdere de 28,7 muluioane de lei, faţă de 16,6 milioane lei în anul 2010. „Datoriile curente ale societăţii au depăşit activele curente cu suma de 62.756.029 lei, capitalurile proprii sunt negative ceea ce, corelat cu ceilalţi indicatori economico-financiari arată un dezechilibru financiar, risc de insolvabilitate al societăţii şi, prin urmare, rezerve mari cu privire la capacitatea societăţii de a-şi desfărura în condiţii normale activitatea”, se arată în raportul de specialitate care fundamentează votul aleşilor.
CET Oradea, pe minus
Conform aceluiaşi document, bilanţul negativ s-ar datora faptului că CET-ul este constrâns să îşi vândă produsele: termie şi curent electriv, la preţuri sub cele de producţie. Astfel, preţ real de producere energie termică cu TVA este de 341,17 lei pe gigacalorie faţă de preţul de vânzare de 261,69 lei. Preţul de producere al energiei electrice este de 339,14 lei pe MWH faţă de tariful de vânzare aprobat ANRE, de 294,32 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!