Oficial, primarul Ilie Bolojan nu are vreo reacţie de când proaspătul ministr al Mediului, Attila Korodi a anunţat, marţi, că CET Oradea va trebui să suporte o amendă de 33 de milioane de euro din partea Comisiei Europene. Motivul: nerăscumpărarea la timp a certificatelor verzi pe care oraşul le-a vândut în 2012, ca să acopere cheltuielile cu achiziţia păcurii, la CET. Korodi afirma că oficialii europeni au rămas inflexibili, în ciuda demersurilor depuse de Ministerul Mediului, încă din timpul ministrei Rovana Plumb.
Intră la masa credală?
Pentru viceprimarul Mircea Mălan, situaţia nu este aşa de neagră. Mălan spune că, deşi certificatele au fost răscumpărate cu întârziere, acestea sunt luate în considerare de către sistem. „E o prostie. Nu e vorba despre nicio amendă. Orice amendă se încheie cu un proces-verbal şi se comunică contravenientului. E adevărat că noi am întârziat cu câteva zile, dar în situaţia asta sunt încă şapte-opt entităţi din România, iar Comisia Europeană e cerut explicaţii de la Ministerul Mediului. Ce problemă o fi? Primarul are date mai multe. Noi nu ştim nimic. Nu ştie administratorul judiciar, nu ştie nimeni, nimic. Dacă va fi emisă o amendă, asta este, se va înscrie la masa credală”, ne-a declarat viceprimarul. Joi, primarul Bolojan urma să discute la Ministerul Mediului problema.
Joi, SC Electrocentrale Oradea SA a transmis un comunicat de presă, prin care arată că „până la data prezentei societatea nu a fost informată cu privire la amenda de 33 milioane de euro pentru nerestituirea la termen a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2012”. Mai mult, CET îi asigură pe orădeni că nu vor fi afectaţi de amenda-şoc primită de la UE.
Joaca de-a calendarul
Redăm comunicatul Electrocentrale SA Oradea, firmă aflată în insolvenţă, cu datorii ce depăşesc 110 milioane de euro, către furnizori. În acesta, se face referire la felul în care CET Oradea nu a reuşit să îşi răscumpere la timp certificatele verzi. Ministrul Korodi vorbea despre 25 aprilie 2013 ca dată limită de încărcare a certificatelor verzi în sistemul informatizat european. În comunicatul său, Electrocentrale face un istoric al tranzacţiilor întârziate, din 29 aprilie până în 2 mai 2013:
„Vă informăm că deocamdată nu am primit nici o adresă în acest sens de la organele abilitate: Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Autoritatea publică centrală pentru Protecția Mediului sau Administrația Fondului pentru Mediu.
Pentru conformarea anului 2012 la prevederile art. 18/HG 780/2006 (actualizat) până în data de 30 aprilie 2013 societatea trebuia să restituie un număr de 939.802 certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Au fost achiziționate certificatele etapizat în limita resurselor financiare disponibile. Din lipsa resurselor financiare ultima tranșă de 334.866 certificate a fost achiziționată prin Bursa Română de Mărfuri (licitație electronică) în data de 29 aprilie 2013, au fost transferate certificatele în contul nostru al «Registrului Unic Consolidat al Uniunii Europene» în data de 30 aprilie 2013 dar datorită timpului necesar de verificare a eligibilității certificatelor (26 de ore impuse de «Administratorul Național al Registrului Unic Consolidat al Uniunii Europene») acestea au fost restituite în prima zi lucrătoare a «Registrului Unic Consolidat al Uniunii Europene», în data de 2 mai 2013.
În situația în care va apărea o obligație de plată a SC Electrocentrale Oradea SA ea va fi tratată conform situației actuale a societății și legislației în vigoare, fără afectarea cetățenilor Municipiului Oradea”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!