Betoniere, camioane, componente prefabricate metalice şi mai multe echipe de muncitori mişunau ieri în şantierul deschis recent în curte la Electrocentrale SA. Noua centrală pe gaz este, momentan, înglodată în mocirla iernii dar, spun edilii, avansează conform graficului. Mai exact noului grafic de execuţie, unul care comprimă etapele astfel încât grosul costurilor să se poată deconta până în 31 decembrie 2015, din finanţarea europeană atrasă. După aceată dată, facturile vor împovăra bugetul local. De musai, cu drag şi-a asumat Elsaco Botoşani SRL să termine lucrarea în aceste condiţii. Nu este, însă, şi constrânsă de contract. Din cauza tergiversărilor din cadrul licitaţiei, cele 18 luni cât se estimează că ar trebui să dureze implementarea, cad peste termenul de cheltuire a banilor europeni, cu două luni şi jumătate.
Cel mai important
„Nu doar că valoric este cel mai mare dar este cel mai important proiect pentru că răspunde celei mai mari probleme pe care o are acest oraş – termoficarea. Oradea are un specific din acest punct de vedere, 140.000 de locuitori depind de acest sistem şi responsabilitatea este foarte mare”, a spus viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, cu ocazia unei descinderi în şantierul noii centrale pe gaz.
Orădenii primesc, azi, căldură şi apă caldă dintr-un CET construit în 1966 şi nemodernizat, aflat într-o stare avansată de degradare. Asta înseamnă pierderi mari respectiv costuri mari şi poluare. Acest proiect ar rezolva problemele, asigurând orădenilor o „factură rezonabilă” la încălzire şi apă caldă, zice Mălan. Doar că pentru edili, această „factură rezonabilă” înseamnă un preţ al gigacaloriei egal cu cel de azi şi cu prognoze de creştere a tarifului cu 2-4% pe an până în 2028.
Şase contracte
Cei peste 242 milioane de lei – valoarea proiectului, sunt prinşi în şase contracte, trei pe asistenţă tehnică şi trei pe execuţie. Dacă demolarea construcţiilor este terminată de anul trecut, contractul pentru implementarea sursei noi se află la stadiul de 6,84%. „Am asumat şi noi şi constructorul să ne folosim de orice prilej pentru a duce lucrarea înainte, astfel încât să terminăm în perioada de finanţare europeană. Asta chiar dacă, strict pe sursă, termenul de execuţie contractual este la mijlocul lunii martie”, spune viceprimarul. În noiembrie, instalaţia ar trebui să fie funcţională, urmând să intre în teste. Pentru orădeni, asta înseamnă că şi în prima parte a anului viitor termoficarea Oradiei se va asigura tot de actuala centrală pe cărbune.
În şantier, se lucrează la staţia electrică – s-a ajuns în faza montării structurii metalice prefabricate iar imediat lângă, se lucrează la turnarea pilonilor altor imobile.
Din Germania
„Piesa cea mai importantă din acest contract e turbina de gaze. E un echipament General Electric, care se face în Germania şi are valoarea cea mai mare, procentual. Aceasta costă 85 milioane de lei, adică spre 30% din contract”, spune inginerul Cătălin Ifrim, managerul de proiect din partea Elsaco.
Odată montată în Germania, turbina ajunge în Ungaria, în standul de probe şi apoi este livrată pe trailer în şantier, unde e montată în clădirea care-i este destinată şi legată cu restul sistemului.
„Ei garantează că în 19 mai va fi gata de transport. La 31 decembrie anul trecut procentul de realizare comunicat din fabrică este de peste 40%”, precizează inginerul.
Sursa
Cel mai important dintre cele trei contracte de execuţie are ca obiect centrala pe gaz, cu următoarele date la acest moment:
Beneficiar – Municipiul Oradea
Inginer – SAFEGE SA + KONSENT SRL
Antreprenor – Elsaco Engineering SRL asociat cu STC spa Italia
Proiectant general – : ELSACO
Valoare contract – 233,129,298 lei (fără diverse și neprevăzute)
Durată contract: 18 luni + PND (nu mai târziu de 31 decembrie 2015)
Dată start – 12.08.2014
Perioada de garanție – 24 luni
Perioada notificare defecte – 24 luni
Finanțare – 50% EU, 45% Stat, 5% Oradea
Stadiu de realizare – 6,84%
Citiți principiile noastre de moderare aici!