Reamintim că RER Ecologic Service e un alt operator ce deţine monopol în Oradea, pentru servicii de salubrizare.
Un plan de măsuri pus la punct de municipalitatea orădeană cere ca până pe 1 august Transgex SA să încheie cu CET Oradea un contract prin care deleagă gestiunea serviciilor oferite către populaţie către societatea cu capital municipal integral.
Practic, Transgex – o companie ce furnizează energie termică produsă din apă geotermală – nu va mai putea avea relaţii directe cu clienţii săi, pe care îi va transfera către Electrocentrale. De pierdut vor pierde tot orădenii, cu miile, care până acum primeau facturi mult mai mici la încălzire dectâ majoritatea populaţiei. Din iarna viitoare, orădenii ce se încălzesc deja cu apă geotermală vor simţi pe pielea lor cât costă serviciile oferite de CET Oradea.
Primăria are în plan transformarea CET Oradea în unic operator de servicii pentru distribuţia de energie termică. Planul de măsuri pe care îl are în vedere municipalitatea pentru realizarea acestui scop are ca termen final data de 1 august, a.c. De atunci, Electrocentrale va gestiona tot ce ţine de distribuţia energiei termice în Oradea. Aşadar, va deţine monopol pe acest sector.
Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de Consiliu Local, însă Executivul local l-a retras în ultima clipă. Planul de măsuri ar trebui dus la îndeplinire de Marcel Boloş, directorul executiv al Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, directorul Electrocentrale SA, Dragoş Gligor şi, nu întâmplător, de Transgex SA – furnizorul de termie din apă geotermală afectate de planurile edililor.
Totul, prin CET
Ce prevede, însă, acest plan de măsuri? Dincolo de preluarea gestiunii din luna august a întregii reţele de distribuţie a energiei termice de către CET – inclusiv a celei prin care se distribuie azi energia geotermală – aceasta va fi înregistrată în evidenţele contabile ale patrimoniului public.
Până la acea dată, Transgex îşi va preda toţi clienţii proprii către Electrocentrale şi va încheia cu această societate, la care Primăria e acţionar unic, un contract de furnizare servicii. Aşadar, Transgex va continua să fie producător de energie pe baza apei geotermale, dar nu va mai putea să o distribuie independent, către populaţie. Totul se va face prin CET. Cei care au azi contracte cu Transgex, după 1 august vor fi continua să beneficieze de apa geotermală, dar vor deveni clienţii Electrocentrale. Prin urmare, vor fi facturaţi la preţul de referinţă local, emis de CET către toţi clienţii săi din Oradea. Preţ ce, azi, este mult peste cel facturat către clienţii săi de Transgex.
După 1 august a.c., în Oradea va fi interzisă funcţionarea altor distribuitori de energie termică. Totuşi, CET Oradea se obligă să preia în reţeaua de distribuţie a termiei toată cantitatea de energie termică ce poate fi produsă din apă geotermală de către Transgex „precum şi de către alţi operatori de servicii care deţin licenţă de exploatare a apei geotermale”.
Fond special
O dată cu predarea gestiunii de la Transgex la CET, se crează şi un Fond cu Destinaţie Specială pentru Energia Geotermală – FDSEG, menit să asigure Transgex că-şi va primii banii de la Electrocentrale Sa.
Prin acest fond special se vor gestiona sumele ce provin din livrarea energiei termice geotermale către populaţie. Transgex va fi plătită de către CET doar din acest fond special, însă cu prioritate. Din banii rămaşi, adică diferenţa dintre preţul pe care CET îl va plăti Trangex-ului şi cel pe care-l va factura ulterior populaţiei, operatorul de servicii (CET – n.r.) „va utiliza sumele rămase disponibile numai pentru modernizarea reţelei”, se arată în planul municipal de măsuri.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!