Pentru prima dată din 2008 încoace, Eletrocentrale SA şi Termoficare SA se vor prezenta în faţa consilierilor locali cu bugete de venituri şi cheltuieli „pe plus”, a anunţat, marti, Ionel Necula, administratorul special al CET-ului. Desigur, asta vine cu costul tăierilor masive – inclusiv de personal, operate de cele două firme anul trecut.
Şomaj tehnic
Unul dintre cele mai importante proiecte anunţate de Necula în CET, pentru acest an, este tentativa de legare a Cazanului 6 la magistrala de gaz metan, cu rostul de a-l utiliza vara, când oraşul are nevoie doar de apă caldă. Acesta fiind mai mic, ar creşte randamentul pentru că nu ar trebui să funcţioneze pe un cazan mare. Asta vine la pachet cu o premieră neplăcută pentru muncitorii din Centrală: pe durata verii, aceştia vor fi trimişi în şomaj tehnic.
De altfel, în ciuda protestelor vehemente de anul trecut, conducerea Electrocentrale SA şi administratorul special vor continua politica reducerilor. O parte din personal se reduce pe cale naturală, prin pensionare iar alţii vor părăsi schema de personal a CET-ului prin externalizarea serviciilor în care sunt integraţi. Cei care rămăn, fac obiectul unor reduceri a veniturilor prin tăierea sporurilor şi adaosurilor sau prin suspendarea temporară a acestora. „În doi ani, vom avea diminuări de 5-7%”, anunţă Necula.
Electrocentrale SA a ieşit din 2013 cu 593 angajaţi, anul acesta se doreşte reducerea schemei până la 512 angajaţi respectiv 490 în 2015.
Gaz mai ieftin
Cazanul 6 alimentat de la Transgaz ar urma să intre în exploatare din aprilie, anticipează administratorul special. Asta cu condiţia ca administraţia locală să reuşească racordul la magistrală, ocolind furnizorul local Distrigaz. Diferenţa de cost dintre gazul luat din magistrală faţă de cel de la Distrigaz este de 27%, ceea ce ar da o economie de şapte milioane de lei pe perioada verii. Investiţia pentru acest demers este estimată la aproximativ 400.000 de euro iar magistrala ar urma să traverseze o parte a parcului industrial de la tancodrom.
„Există demersuri de prin 2010 pentru racordarea la magistrală. ANRE(Agenţia Naţională de Reglementare în Energie n.r.) a răspuns (Primăriei n.r.) că se poate racorda la Transgaz numai dacă Gistrigazul local nu poate asigura consumul. La vremea respectivă, avizul a fost negativ, pentru că Distrigaz a spus că poate asigura consumul. Putem reactiva aceste discuţii”, crede Necula. Acesta spune că o situaţie similară, când CET-ul a evitat Distrigaz-ul, există la Bacău. La Arad, spre exemplu, CET II a primit OK-ul pentru un preţ intermediar, între cel practicat de distribuitor şi cel al transportatorului de gaz.
Două din trei
Tot pentru începutul de an, Necula a anunţat organizarea concursului pentru postului de manager, ocupat cu mandat provizoriu de Călin Ungur, fost director de producţie în CET. Acesta a câştigat funcţia în noiembrie, în urma unui concurs de proiecte manageriale în care a concurat cu directorul tehnic al CET, Daniel Francisc.
În ciuda avariilor la cazane înregistrate recent, Necula insistă să asigure orădenii că nu vor fi lipsiţi de serviciul de termoficare. „Avem trei cazane şi lucrăm doar cu două, unul e de rezervă. Nu există riscul să rămânem neacoperiţi”, spune administratorul special.
Citiți principiile noastre de moderare aici!