Firmele în discuţie sunt cele care au preluat şi combinatul chimic de la Ocna Mureş, după ce acesta a fost falimentat: Aloref Alba Iulia, deţinută de Florin Popa, specializată în colectarea şi valorificarea de fier vechi şi Ascom International, deţinută de Ştefan Boghiu. Surse apropiate CET II afirmă că Forin Popa s-a aflat marți, în incinta centralei dezafectate, pentru o vizită la obiectivul proaspăt dobândit. Contactat telefonic, patronul Ascom International a refuzat orice dialog pe tema achiziţiei de la Oradea.
Ca unic ofertant, asocierea de firme a trebuit să bată palma la suma minimă stabilită de casa de insolvenţă. Conform aceleşi surse, negociatorii ar fi preferat o scădere de preţ, din moment ce obiectivul este scos la licitaţie de câţiva ani dar a trezit un interes prea mare în piaţa de specialitate.
Anterior licitaţiei, în încercarea de a obţine terenul pentru oraş, edilii au avertizat public orice cumpărător al activului că, la pachet cu hectarele de teren valoros vine şi bomba ecologică – halda de şlam a fostului CET II, care trebuie neutralizată. Fostul CET de pe Centură ocupă 50 de hectare, plus cele 90 de hectare ale haldei de șlam.
Reprezentanţi ai asocierii Aloref cu Ascom au tatonat deja Primăria în această problemă, edilii au primit asigurări că problema ecologică va luată în calcul spre rezolvare. Mai mult, cumpărătorii au expus, ca experienţă similară, cazul fostului combinat de produse sodice de la Ocna Mureş. Demontat şi vândut la fier vechi, combinatul a lăsat loc unui parc industrial.
Conform unor suse din Primărie, cele două firme şi-au declarat intenţia de a face tot un parc industrial şi la Oradea, pe terenului CET II
Primele “bunătăţi”
Până la valorificarea terenului şi exploatarea sa ca parc industrial, achiziţia fostei uzine de termoficare aduce şi beneficii imediate pentru Aloref. CET-ul II a avut o durată de viaţă de vreo 12 ani iar unele dintre echipamentele din interior sunt noi sau foarte puţin folosite. “La 7 milioane de euro, cât au plătit, au făcut o afacere. Când a fost închis CET-ul acela, valoarea sa era evaluată la 100 de milioane de dolari. Iar 80-90% din ce avea atunci, are şi acum. S-au vândut doar un generator şi nişte pompe de alimentare, restul e încă acolo”, susţin surse informate despre situaţia CET II.
Citiți principiile noastre de moderare aici!