Dacă aprovizionarea cu lignit a fost făcută din timp de către SC Electrocentrale SA Oradea, pentru asigurarea furnizării agentului termic către orădeni, nu la fel stau lucrurile la capitolul păcură.
Compania locală a reuşit să încheie două contracte pentru achiziţionarea cărbunelui, unul cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, pentru 600.000 de tone şi un altul tot pentru aceeaşi cantitate, cu Maestro Tranzit care furnizează combustibilul din Voivozi.
„Avem datorii mari către furnizori. Dar în baza parteneriatului de ani de zile cu ei, vom reuşi să depăşim cu bine prima parte a iernii, până în lunile ianuarie şi februarie, când vom începe să încasăm bani de la populaţie şi să achităm datoriile”, a declarat miercuri, directorul CET, Dragoş Gligor.
În schimb, la păcură, situaţia e una deosebită, în acest an, a continuat să explice directorul. La licitaţia organizată de CET în acest an, a participat o singură firmă, Petrom, care, pentru furnizarea cantităţii de 10.000 de tone , necesară pentru sezonul de iarnă, vrea plata în avans.
Credit de urgenţă
Stocul de păcură de care dispune acum compania este de 2100 de tone, care ajunge pentru încălzirea oraşului timp de o lună.
Pentru a rezolva situaţia delicată în care se află, CET va apela la un împrumut bancar, pentru achiziţionarea a 6.000 de tone de păcură, pentru câteva luni, până vor începe încasările. Aceasta va constitui obiectul unui proiect de hotărâre în şedinţa ordinară a Consiliului Local din 29 octombrie.
„Avem o variantă de creditare a sumei de 10.000 000 de lei, care să acopere necesarul de păcură, pentru putea trece cu bine lunile de iarnă” a precizat primarul Ilie Bolojan.
Lucrările de reparaţii la reţelele de termoficare au fost finalizate, a mai anunţat directorul Gligor, ultimele fiind făcute săptămâna trecută. Sâmbătă au fost date în funcţiune şi cele cinci puncte termice din zona Oneştilor, care asigură furnizarea agentului termic în cartierul Ioşia.
Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!