Direcţia Economică a explicat că gigacaloria e mai scumpă la Arad (176 lei/Gcal), Cluj-Napoca (169 lei/Gcal), Timişoara (162,62 lei/Gcal) şi Baia Mare (160 lei/Gcal).
Însă opoziţia PSD-PDL a votat împotrivă, consilierul Bogdan Hossu explicând: „Da, domnilor, dar la Oradea, CET are monopol în livrarea energiei termice. În oraşele pomenite în raportul de specialitate există concurenţă pentru aburul termic produs de CET. Acolo există reţele extinse de gaze naturale”.
Tot atunci, consilierul Ovidiu Mureşan atenţiona Executivul că pesediştii sunt conştienţi de problemele financiare ale CET: „De aceea am şi votat valorificarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon din portofoliul Electrocentrale SA către terţi”.
Cele 500.000 de certificate au fost vândute pe 28 ianuarie, prin licitaţie bursieră, firmei KDF Energy în schimbul a 7,785 de milioane de euro.
Pariu cu viitorul
Tranzacţia a fost o soluţie de avarie şi cu un anumit risc. Întrucât dacă CET nu va implementa la timp proiectele de retehnologizare cu finanţare europeană, ar putea ajunge în situaţia să aibă nevoie de certificate şi va trebui să le răscumpere la un preţ superior.
Astfel, sistemul de tranzacţionare cu credite de emisii carbon e implementat deja în UE şi în ţările semnatare ale Protocolului de la Kyoto. Conform acestui sistem, marii poluatori primesc un număr de certificate, iar pentru a emite mai mult CO2 în atmosferă sunt obligaţi să cumpere certificate de pe bursa internaţională. În caz contrar, penalităţile sunt uriaşe.
Presat de gradul de îndatorare al Oradiei, primarul Bolojan căuta deja soluţii preventive pentru ca municipiului să-i ajungă numărul de certificate de emisii carbon rămase pentru următorii ani.
„Creşterile de emisii prin deschiderea Parcului Industrial de pe Borşului le vom compensa prin programul de anvelopare termică a blocurilor şi prin reabilitarea magistralelor şi punctelor termice. La CET sunt credite scadente faţă de principalii furnizori. Dată fiind şi criza financiară globală, nicio bancă nu ne mai creditează”, declara Ilie Bolojan la data tranzacţionării certificatelor.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!