Pompierii roagă astfel agricultorii ca în timpul secerişului şi a recoltării cerealelor să evite fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişti, în locurile de depozitare a paielor, în locurile de staţionare a autovehiculelor care asigură transportul, în depozitele de carburanţi şi punctele de alimentare din lanuri, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 metri. De asemenea, în aceste locuri se vor planta indicatoare de interzicere: „Fumatul oprit” şi „Nu folosi focul deschis”.
Când se seceră şi se recoltează cu combinele în lan, agricultorii sunt sfătuiţi să fie atenţi ca sensul de recoltare al combinelor să fie contrar direcţiei vântului dominant, iar la începerea lucrărilor să se izoleze lanurile faţă de drumurile, parcele împădurite şi căile ferate cu care se învecinează. Pompierii detaliază că izolarea lanurilor trebuie făcută prin fâşii arate sau discuite cu lăţimea de cel puţin 20 metri faţă de drumuri şi păduri, şi de 50 metri faţă de căile ferate.
La rampele şi curbele de cale ferată unde riscul de incendiu este mai mare, lăţimea de izolare trebuie mărită iar recoltatul se începe din aceste zone.
Cum se ară în siguranţă
Dacă cerealele vor fi treierate pe arie, clăile de snopi trebuie clădite înainte în rânduri drepte, la distanţă de 5-6 metri una de cealaltă şi cel puţin 10 metri între rânduri. În caz că recoltarea se face cu combine din lan, paiele rezultate trebuie strânse în cel mult două zile după care trebuie imediat arat.
Locul de depozitare provizoriu a cerealelor boabe recoltate cu combine se va amenaja la cel puţin 30 metri faţă de porţiunile încă nerecoltate şi se vor izola faţă de restul lanului şi de mirişte, printr-o fâşie arată lată de 3-5 metri, spun pompierii.
Şi la recoltarea şi la depozitarea cerealelor trebuie neapărat supravegheată permanent umiditatea şi temperatura acestora prin recoltarea de probe şi efectuarea analizelor de laborator corespunzătoare.
Pompierii atrag atenţia şi asupra amenzilor între 1000 – 2.500 lei, care se dau pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!