Angajaţii acestui compartiment realizează inspecţii de stat în domenii precum legule fructe, fertilizanţi, organisme modificate genetic şi inspecţii pe produse vegetale şi în zoozehnie. „În prezent avem în derulare acţiuni comune cu Grada Finaciară, Inspectoartul Judeţean de Poliţie şi Comisatiatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor pe două tematici”, a precizat Nicolae Hodişan directorul Compartimentului de Inspecţie din cadrul DADR Bihor.
Controale
O acţiune de control aflată în desfăşurare de la începutul lunii iulie este cea privind depozitarea şi comercializarea cerealelor şi a produselor de morărit şi panificaţie.
Acţiunea de control se va derula până la sfârşitul lunii octombrie.
În urma controalelor, în doar o lună şi jumătate, au fost verificaţi 157 de operatori, fiind retrase nouă autorizaţii de depozitare. S-au întocmit de asemenea 78 de procese verbale de constatare şi sancţionare, valoarea amenzilor aplicate fiind de 114.000 lei. Conform directorului Nicolea Hodişan, cele mai dese abateri fiind cele privind depozitarea cerealelor în depozite neautorizate dar şi nerespectarea condiţiilor care stau la baza autorizării. Au fost sancţionate şi unităţile de morărit care au achiziţonat grâu din spaţiile neautorizate.
„Şi unităţile de desfacere a produselor de panificaţie care nu respectă prevederile impuse privind menţionarea preţului în lei atât per kilogram cât şi per bucată au fost sancţionate”, a concuzionat directorul Compartimentului de Inspecţii.
Sancţiuni
Controale au fost efectuate şi la comercilaizarea legumelor şi fructelor în pieţele agroalimentare şi en-gross. În total au verificaţi 171 de operatori fiind întocmite 121 de procese vervale. Cuantumul amenzilor aplicate se ridică la 99.500 lei fiind confiscate şi 56.656 kilograme de legume şi fructe care nu aveau documente de însoţire sau nu respectau măsurile impuse de standardele de comercializare. „Noi nu urmărim să amendăm neapărat ci să-i face pe oameni să respecte prevederile legale.
Putem spune că, controalele noaste au avut şi rezultate. Mulţi dintre cei care şi-au obţinut certificatele de producători în condiţii dubioase au renunţat la ele şi acum comercializază prodese ca şi persoane fizice autorizate sau societăţi comerciale. De asemenea, au apărut şi mai multe case de marcat”, a precizat Nicolae Hodişan.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!