Firmele românești nu au puterea de a duce suporta finanțarea lucrărilor publice de investiții, dacă autoritatea contractantă întârzie decontările. “Guvernul trebuia să gândească şi chiar să emane acte normative cu pachete complexe de măsuri care să susţină antreprenori, administraţii locale, angajaţi, pensionari deopotrivă”, susține Ciprian Blejan. Președintele ALDE Bihor vine cu o propunere concretă, pentru stimularea lucrărilor publice. De cele mai multe, aceste lucrări trebuie susținute financiar de către firmele executante, până la virarea decontării, de către Stat.
Recesiunea poate lăsa șantierele goale
Iată ce propune Blejan, antreprenor, la rândul său: “Unele unităţi bancare acordă linii de credit pentru finanţarea punctuală a unor contracte de execuţie încheiate între firme private însă, culmea, nu au încredere să acorde credite în baza unor contracte încheiate între agenţi economici şi stat. Asta tocmai pentru că plata lucrărilor se derulează greoi din pricina birocraţiei excesive, termenele de decontare fiind depăsite cu mult, acest fapt generând probleme şi în acoperirea liniilor de credit. De aceea, ar fi important ca statul, prin Fondul Naţional de Garantare, să garanteze cu contractele publice creditele accesate de companii care au nevoie de un flux de numerar pentru finanţarea lucrărilor. Altmiteri, recesiunea riscă să lase şantierele goale”.
În paralel, Blejan vede ca fiind crucială implicarea Statului în a atrage fonduri europene, pe mai multe programe, pentru a ajuta îndeosebi primăriile mici, acestea din urmă fiind secătuite din cauza stopului economic. “Bugetele nu pot acoperi realizarea unor investiţii mari. Prin urmare, consider că este important ca Guvernul să le sprijine, prin menţinerea şi finanţarea programelor de tip guvernamental, cum este, de pildă, PNDL, sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală, chiar prin accesarea de fonduri europene necesare decontării ulterioare a cheltuielilor.Apoi, guvernul trebuie să elaboreze proiecte pentru obţinerea unor fonduri europene (ex: POR, POIM, AFIR, AFM), cu informarea şi consultarea UAT-urilor respectiv a instituţiilor publice, pentru identificarea cu exactitate a obiectivelor de investiții care pot fi finanțate prin programele europene”, este de părere președintele filialei ALDE Bihor.
Trimite articolul
XÎmi lasă impresia de băiat deștept deoarece în politica românească 90 % dintre politicieni de la orice nivel sunt proști.
Vorba românească ,,fiecare cu ce îl doare” dvs fiind antreprenor,abonat la contracte cu statul va înțeleg frustrarea, e trist sa fii politician domle și să nu incasezi bre grosul.propunerea în sine este buna pentru IMM – uri , oricum mă gândesc că ai venit cu fițuica scrisă de alții la conferința de presă.In fine.. probabil nu mai merg bine combinațiile cu JANOȘ ȘMANGLEALĂ, de când sa schimbat guvernarea , te – au pus la respect băieții.Nu de alta dar, aceasta intervenție a stimabilului nu poate fi percepută că mesaj politic , pentru că este destul de limpede că el nu are nici o treabă cu politica, iar ALDE in BIHOR cu dvs la butoane a demonstrat ce poate, mai trist este că vin alegerile iar voi sunteți în moarte clinică.