Reprezentant al slovacilor şi cehilor în Parlamentul României, deputatul Adrian Merka speră că Preşedinţia slovacă a Uniunii Europene va duce România în Spaţiul Schengen. Dacă România va deţine preşedinţia UE în iulie – decembrie 2019, Slovacia deţine chiar acum preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în ultima jumătate a anului 2016. În acest sens, Merka a întreprins deja o serie de eforturi diplomatice, în dubla sa calitate de deputat în Parlamentul României, cât şi de preşedinte al Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR).
Speră la ajutorul Slovaciei
Redăm, în continuare, comunicatul remis de cabinetul lui Adrian-Miroslav Merka, prin care informează despre demersurile sale menite să-i ajute pe români să circule în Europa fără niciun fel de oprelişti, atât fizice, cât şi economice: „Am transmis în data de 11 iulie 2016 scrisori pentru susținerea României în acest sens, către reprezentanții statului slovac, respectiv către Președinte, Prim-ministru, Președintele Parlamentului, dar și Ambasadorului Republicii Slovace în România. Cu acest prilej am urat mult succes în misiunea pe care Slovacia o are până la finalul anului, aceea de a conduce destinele Consiliului Uniunii Europene, într-un context marcat de provocări fără precedent pentru UE – votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, criza migrației, dar și problemele de securitate apărute în ultima perioadă.
În acest context, am subliniat faptul că una dintre priorităţile României este crearea unei politici sustenabile privind migraţia, dar că acest lucru se poate realiza mult mai bine cu o Românie în interiorul Spaţiului Schengen, lucru care ar fi un factor de consolidare a capacităţii Uniunii Europene de a-şi securiza frontierele. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, România a demonstrat capacitatea de protejare a frontierelor, disponibilitatea şi contribuţia la acţiuni care ţin direct de protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și a îndeplinit toate criteriile tehnice, confirmate de instituţiile europene, de Comisia Europeană şi de experţi din alte ţări.
În aceste condiții, mi-am exprimat speranța ca în acest an și sub mandatul pe care Slovacia îl are la președinția Consiliului UE, România să ajungă parte a spațiului Schengen, cu sprijinul Slovaciei, țară care a dovedit de-a lungul timpului că este un partener de nădejde al României. Sprijinul Slovaciei pentru finalizarea procesului de aderare a țării noastre la Spaţiul Schengen este unul extrem de important, 2016 putând să fie un an de referință atât pentru Slovacia, cât și pentru România”, se arată în comunicatul trimis de Merka, ce se transformă, astfel, într-un avocat al cauzei României, mereu amânată, de aderare la Spaţiul Schengen din interiorul UE.
Clubul Schengen
Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Iată ţările membre UE, care fac parte din Spaţiul Schengen: Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania, Olanda (Ţările de Jos) – au fost primele ţări care au implementat Acordul, apoi Suedia, Finlanda, Danemarca, Grecia, Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Slovenia, Letonia, Lituania, Estonia, Malta, Luxemburg şi Ungaria. Din Spațiul Schengen fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre ale UE. În același timp, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda, țări membre ale Uniunii Europene, au optat să nu implementeze Acordul Schengen pe teritoriul lor. Deşi membre ale Acordului Schengen, Elveţia şi Liechtenstein întârzie să aplice prevederile Acordului. România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru sunt singurele state membre UE care nu sunt încă admise în Spaţiul Schengen
Citiți principiile noastre de moderare aici!