Scandalul iscat de doborârea de arbori în Parcul Bălcescu ia amploare atât prin numărul de instituţii implicate, cât şi prin ramificarea dezbaterii pe teme adiacente.
Cu primele declaraţii despre defrişarea din parc, viceprimarul Florin Birta afirma că ordinul de tăiere a arborilor este fundamentat de un dosar complet, cu toţi paşii premergători parcurşi şi cu avizele necesare obţinute. Aşa-l asiguraseră subalternii. Verificarea documentaţiei a arătat că lucrurile nu stau chiar aşa.
Reziliaţi concesionarea!
Ecologistul Orlando Balaş, cel care a stârnit scandalul, reclamă, în primul rând, că Primăria a omis etapa consultării Comisiei locale de avizare a tăierilor şi toaletărilor de arbori, unde au acces reprezentanţi ai societăţii civile.
Lărgind tabloul Parcului Bălcescu – un teren aproape viran, cu bănci, gazon şi aparate de joacă neîngrijite, fără plantări serioase de arbori, dar închiriat pe bani buni oricui doreşte să organizeze vreun târg sau bâlci în inima oraşului – Balaş cere Primăriei să rezilieze contractul de concesiune al parcului către firma privată Murray Press.
„Primăria poate chiar expropria proprietăți private (clădiri, terenuri) în interes public și cu atât mai mult poate anula un contract de concesionare atunci când se constată că este încălcat interesul public. Parcul Bălcescu a fost dat în concesionare unei societăți comerciale administrate de o apropiată a fostului primar Filip, preluată cu mare bucurie de administrația PNL. Dar Oradea nu este proprietate de partid, ci un oraș din Uniunea Europeană, în care ar trebui să primeze interesul cetățenilor. Și drepturile lor, inclusiv la un mediu sănătos, care sunt stabilite de lege”, scrie el pe blogul propriu. Balaş a fost consilier al primarului Ilie Bolojan pe probleme de protecţia mediului, dar cei doi s-au despărţit în condiţii deloc amicale.
„Ceea ce s-a făcut în Parcul Bălcescu, retezarea coroanei mai multor arbori sănătoși, este ca și cum te-ai duce la frizer să te tundă și el ți-ar tăia gâtul. Halul în care a ajuns parcul este inacceptabil pentru un oraș cu așa pretenții ca Oradea. La doi pași de centrul cu care primăria se tot laudă este un fost parc care arată ca un saivan de oi”, mai reclamă Balaş.
De altfel, la faţa locului, orădeanul poate constata singur situaţia: spaţiul verde transformat într-o parcare mereu în creştere, bănci scorojite „model Ceauşescu” şi tentative de plantare de arbori de râsul curcilor.
„Va plăti!”
Vicele Florin Birta admite vina Primăriei de a nu fi consultat comisia consultativă, dar o pune în cârca lui Emil Benţan, adjunct în Direcţia Tehnică, cel care are în subordine protecţia mediului şi spaţiile verzi. „Problema acolo este, de data asta n-a fost nici măcar convocată! Va plăti dacă nu a convocat comisia consultativă, iar asta era obligatoriu. Cert este că de acum înainte acea comisie va funcţiona, adică va fi convocată. Cine se va prezenta şi cine nu, asta e altă discuţie”, ameninţă Birta. Cum anume va răspunde adjunctul Direcţiei Tehnice rămâne de văzut. Până una alta, Emil Benţan se disculpă: „Regulamentul spune că Direcţia Tehnică poate să convoace comisia. Repet, poate, nu trebuie să convoace comisia”.
Susţine apoi că această comisie nu fost convocată niciodată după ce Primăria a primit vreun punct de vedere de la APM şi de la Ocolul Silvic. „E adevărat că nu avem un aviz de la AMP, dar avem un punct de vedere de la ei, care spune că arborii aceia nu sunt sănătoşi. Voi plăti dacă va fi cazul. Din punctul meu de vedere, nu cred că sunt vinovat. Oricum, eu sunt pe la mijlocul rândului de semnături necesare”, spune Benţan, dând de înţeles că o parte din vină, prin semnătură, o poartă chiar viceprimarul, care-i impută neconvocarea comisiei.
Birocraţia drujbei
Defrişarea din Parcul Bălcescu a început, din punctul de vedere al hârtiilor, anul trecut în toamnă, când firma Murray Press, acum cu administrator schimbat, „a făcut o cerere prin care ne-a reclamat că arborii sunt înclinaţi, alţii afectează reţelele edilitare, alţii blochează căi de acces, iar alţii sunt degradaţi biologic şi au pericol de prăbuşire”, spune Birta.
17 arbori au fost luaţi în colimator atunci. Sărind etapa convocării comisiei, Primăria s-a îndreptat spre Agenţia de Protecţie a Mediului: inspectori de la ambele instituţii au ieşit în teren şi au constatat starea arborilor.
APM a comunicat, apoi, Primăriei că arborii inventariaţi „sunt bătrâni, cu multe crengi uscate, de la care a rămas doar cioate”, „în declin vegetativ” sau prezentând pericol de prăbuşire. APM nu a dat aviz favorabil doborârii, a transmis că „tăierea arborilor vizaţi nu face obiectul avizării de către APM, pentru că nu sunt arbori sănătoşi”, spune Birta.
Poziţia sa este susţinută şi de şefa APM, Adriana Calapod: „Agenţia pentru Protecţia Mediului dă avize doar în cazul tăierii de arbori sănătoşi. Inspectorii din cadrul instituţiei au fost în teren, unde s-a constatat existenţa unor arbori bătrâni, cu crengi uscate, cu scorburi şi cu alte probleme, arbori care nu fac obiectul avizării”.
Din partea Gărzii de Mediu Bihor, şeful Mihai Togor s-a autosesizat şi a cerut oprirea lucrărilor de doborâre. „Am trimis (ieri – n.r.) de dimineaţă comisarii în inspecţie, iar marţi (azi – n.r.) vor verifica toată documentaţia”, spune el.
Poziția APM Bihor
„Agenţia pentru Protecţia Mediului dă avize doar în cazul tăierii de arbori sănătoşi. Inspectorii din cadrul instituţiei au fost în teren, unde s-a constatat existenţa unor arbori bătrâni, cu crengi uscate, cu scorburi şi cu alte probleme care nu fac obiectul avizării”, ne-a spus Adriana Calapod, directorul APM Bihor.
[related-post post_id=”1971707″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!