Primăria Oradea, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu au fost sesizate, în ultimul timp, în repetate rânduri, de locuitorii oraşului cu privire la mirosul neplăcut din zona cartierelor Iosia şi Rogerius.
„Acest miros provine din zona industrială a municipiului Oradea şi creează un puternic disconfort locuitorilor, în special în cele două cartiere menţionate.
În urma reclamaţiilor primite de la cetăţeni cu privire la disconfortul creat datorită mirosului puternic propagat de la ferma de porci din Ioşia au fost desfăşurate o serie de controale de către autorităţile competente”, a comunicat vineri Biroul de Presă al Primăriei.
Deoarece în urma controalelor efectuate la ferma menţionată nu s-a diminuat disconfortul produs locuitorilor din zona Ioşia şi Rogerius, Primăria Oradea a sesizat joi Ministerul Sănătăţii – Direcţia Sănătate Publică şi Control în Sănătate Publică, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Cluj- Napoca, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi Garda Naţională de Mediu- Comisariatul Judeţean Bihor, solicitându-le, potrivit competenţelor legale ce le revin, spirijinul acestor instituţii în analizarea situaţiei existente şi impunerea măsurilor necesare pentru a se respecta dreptul la un mediu sănătos şi pentru locuitorii din cele două cartiere ale municipiului Oradea.
Temă pentru ARPM Cluj
„Având în vedere cele de mai sus, Primăria Oradea consideră că în ceea ce priveşte respectarea normelor de mediu ferma se găseşte în una din două situaţii: fie nu respectă normativele de mediu şi standardele în vigoare privind protecţia mediului în general şi cele privind condiţiile de calitate a aerului din zone protejate în special, fie în procedura de emitere a Autorizaţiei Integrate de Mediu nu s-a verificat în ce măsură dotările existente şi tehnologia utilizată aferentă acestor dotări sunt insuficiente şi corespunzătoare pentru ca poluatorul să respecte normele de mediu şi să nu afecteze calitatea aerului”, concluzionează Biroul de presă municipal.
Reamintim că în primăvara anului trecut, şi Prefectura Bihor a dispus înfiinţarea unei comisii inter-instituţionale care să investigheze situaţia de la ferma de porci.
În urma controalelor, comisia respectivă a cerut chiar suspendarea activităţii Nutripork până la remedierea problemei, dar şi relocarea ei cât mai departe de oraş. Însă aceste măsuri puteau fi luate doar de către ARPM Cluj, care a descins la ferma din Ioşia, pe 29 iunie, fără să mai anunţe şi instituţiile locale.
Iar ARPM Cluj a ţinut să menţioneze că „SC Nutrientul SA aplică toate măsurile prevăzute de cele mai bune tehnici disponibile la nivel european pentru gestionarea mirosurilor din halele de creştere şi din stocarea dejecţiilor”.
În sprijinul notei favorabile, ARPM Cluj a invocat şi un studiu de impact asupra stării de sănătate a orădenilor comandat şi plătit de SC Nutrientul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!