În ultima zi a lunii martie 2022, în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural din Chișinău – Republica Moldova, s-a desfășurat, online , Simpozionul Internațional de Etnologie: „Tradiții și procese entice”. Ajuns la a III-a ediție, evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Institutul Patrimoniului Cultural (Republica Moldova).
[eadvert]
Cercetătorul dr. Vasile Todinca de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea a avut rolul de moderator în cadrul Secțiunii a II-a – „Cultura Tradițională: soluții de valorificare și resurse”.
Totodată, acesta a prezentat lucrarea: „Aspecte ale culturii materiale din satul Fughiu, județul Bihor”. Reuniunea a avut ca obiectiv principal valorificarea și promovarea patrimoniului cultural național și internațional și a tradițiilor etniilor conlocuitoare. Simpozionul a reunit oameni de știință, cercetători cu reputație din mai multe instituții de cercetare și învățământ superior atât din țară, cât și de peste hotare. Manifestarea științifică a constituit un bun prilej de comunicare între cercetători și schimb de idei și experiență acumulate, dar și a rezultatelor cercetărilor realizate în acest an.
„Simpozionul a avut ca scop principal stabilirea dialogului științific și a schimbului de idei între cercetători, dar și deschiderea de noi orizonturi de cunoaștere ca urmare a trasării noilor idei, enunțate în cadrul dezbaterilor”, a explicat dr. Vasile Todinca. În opinia sa, simpozionul a însemnat o nouă etapă în cercetarea și disiminarea rezultatelor științifice, care au determinat deschiderea necesară spre cunoașterea și aprofundarea problemelor fundamentale ale culturii populare, proceselor etnice și patrimoniului cultural național.
În cele cinci secțiuni, care au întrunit toate domeniile de cercetare ale Centrului de Etnologie al Institutului Patrimoniului Cultural din Republica Moldova au fost prezentate în peste 65 de rapoarte. În baza acestora au fost lansate discuții substanțiale și formulate propuneri pentru activitatea de cercetare și inovare, precum și managementul cercetării.
Trimite articolul
XTraditii și procese entice?
Penibil! Adoarme cu stiloul in mana… Camasa in schimb il salveaza de la dezastru… 🙂