Anul 2017 aduce o serie de modificări în ceea ce priveşte Codul fiscal. Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca îi informează pe contribuabilii bihoreni, prin intermediul Jurnalului bihorean, în ceea ce priveşte noile modificări legislative ale Codului fiscal.
Modificări
O categorie avantajată de modificările Codului fiscal o reprezintă contribuabilii care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, precum şi activităţi conexe acesteia. Aceştia sunt scutiţi de impozit pe profit pe o perioadă de 10 ani de activitate.
Actul normativ aduce modificări importante şi pentru microîntreprinderi, în sensul că pentru încadrarea ca microîntreprindere, condiţia privind veniturile realizate până la 100.000 euro s-a modificat la 500.000 euro. Cota de impozit este de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţi, iar cota de 3% se menţine pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi. Aceste prevederi se aplică începând cu 1 februarie 2017.
O altă modificare se referă la cei care îşi vând imobilele, fiind impozitate cu 3% sumele ce depăşesc 450.000 de lei (circa 100.000 de euro). Prevederea va intra în vigoare de la 1 februarie 2017.
S-au adus modificări la prevederile privind contribuţiile sociale. Se menţine scutirea de la plata CASS pentru dividende, dacă persoana realizează şi alte venituri pentru care datorează CASS.
Începând cu luna ianuarie 2017, contribuabilii care efectuează operaţiuni intracomunitare nu mai au obligaţia înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari. Declaraţia informativă 392 nu se mai depune până în 2020.
Din 2017, agricultorul, contribuabil persoană fizică, care solicită să fie înregistrat în scopuri de TVA, poate opta pentru aplicarea regimului special de TVA. Depune în acest sens la organul fiscal competent o notificare privind aplicarea regimului special. ANAF organizează Registrul agricultorilor care aplică regimul special. Registrul este public şi se afişează pe site-ul ANAF.
Informaţii suplimentare se pot solicita telefonic la 031.403.91.60 şi la birourile de asistenţă fiscală din cadrul organelor fiscale teritoriale.
Spaţiul Privat Virtual
Persoanele fizice au posibilitatea să utilizeze gratuit Spațiul Privat Virtual – un serviciu electronic disponibil la adresa https://pfinternet.anaf.ro. Prin intermediul acestuia pot verifica online situația fiscală personală (obligații fiscale, decizii de impunere, situația declarării contribuţiilor de asigurări sociale de către angajator), pot obține adeverințe de venit și certificate de atestare fiscală, sau pot depune Declarațiile D200, D230, D220 în format electronic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!