Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea efectuează cercetări faţă de fosta directoare a Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” din Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.
„Au fost înregistrate două plângeri penale împotriva fostei directoare a Colegiului Tehnic «Andrei Şaguna», una formulată din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, iar cealaltă, de conducerea unităţii de învăţământ. Am format un singur dosar. S-au întocmit actele premergătoare cercetării penale. Vor trebui făcute verificări. Având în vedere faptul că există o constatare a auditorilor, va fi mai uşor”, a declarat procurorul Gheorghe Vidican, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, spune că fostei directoare a Colegiului „Andrei Şaguna” i se impută suma de 57.703 lei şi 672 de euro.
„Am pus la dispoziţia procurorilor raportul de audit. Urmează ca aceştia să stabilească care sunt persoanele vinovate”, a declarat Claudiu Damian.
Achiziţii în folos personal
Concret, Antiana Lung este acuzată că a achiziţionat 20 de sisteme de supraveghere video, zece senzori antiefracţie, cinci detectoare de fum şi alarmă incendiu, două laptopuri Intel PCD de 15, 4 – 250 MB, HDD, DVDRW, 1 GBRAM, şi şase telefoane mobile, pe care auditorii, în timpul controlului, nu le-au găsit la unitatea de învăţământ.
„Pe lângă aceste bunuri achiziţionate, dar inexistente faptic la unitatea de învăţământ, s-a evidenţiat şi lipsa din evidenţele contabile a înscrisurilor privind studiul de fezabilitate şi devize de lucrări privind montarea acestor bunuri. Toate aceste bunuri au fost achiziţionate ca urmare a încheierii, în perioada 01.10.2009 – 12. 10. 2009, de către fosta directoare a instituţiei, Lung (fostă Man) Antiana, a unor contracte de achiziţii publice. Cele două laptopuri au fost predate cu proces verbal doamnei Antiana Lung, dar au fost casate, fără a se fi împlinit termenul de casare prevăzut de lege, de patru ani, şi fără ca bunurile declarate casate să existe la unitatea de învăţământ. Tot în nota de constatare a auditorilor ISJ au fost evidenţiate şi alte lipsuri, cum ar fi patru bucăţi de telefoane din cele şase achiziţionate (1 bucată „Samsung Galaxy S III”, 1 bucată „Apple Iphone 5 16 GB”, 3 bucăţi „Apple Iphone 5”, 1 bucată „Apple Iphone 5”) predate cu proces verbal doamnei Antiana Lung şi două bucăţi stick usb internet. Aceste telefoane mobile şi stick-uri usb internet au fost achiziţionate în perioada 23.02.2010 – 12.08.2013, prin contracte încheiate de Antiana Lung în sistem de rate, deşi era interzisă această formă de achiziţie prin OUG 37/2008. Achiziţia acestor telefoane (care nu se află la unitatea pe care o reprezint) implică în plus plata unor abonamente lunare substanţiale pentru unitatea de învăţământ”, a arătat Răzvan Vonea, actualul director al Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna”.
Achiziţii directe
Acesta precizează că, până la preluarea conducerii, unitatea de învăţământ nu era înregistrată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), deşi legea prevede acest lucru.
„Tot ce s-a cumpărat s-a făcut pe achiziţii directe. S-au cheltuit zeci de milioane pe manopere. S-au facturat chestiuni care nu se pot cuantifica. I-am făcut în scris notă să predea telefoanele, dar a refuzat să semneze hotărârea Consiliului de Administraţie. Am chemat-o în Consiliul de Administraţie să-şi spună punctul de vedere. I-am făcut convocator, dar refuză să semneze şi să vină. Şi-a luat concediu medical. Am cerut organelor de specialitate să cerceteze cazul şi să ne spună cine este vinovat şi prejudiciul exact. Nu ne lipsea circ, dar vrem ca lucrurile să fie clare şi să mergem cu şcoala mai departe aşa cum trebuie”, a mai spus Răzvan Vonea. Până la închiderea ediţiei, fosta directoare a Colegiului „Andrei Şaguna”, Antiana Lung, nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima o poziţie vizavi de acuzele care îi sunt aduse, însă aşteptăm în continuare un punct de vedere din partea ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!