Printre cei 13 elevi care ne vor reprezenta județul la Olimpiada Națională de Informatică se numără și patru elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Aceștia sunt Șerban Pîrvulescu (clasa a V-a), Mihai Pelle (clasa a VI-a), Paul Mărcuș (clasa a VII-a) și Hoszu Adryel (clasa a IX-a). După cum se vede, cei de la „Ghibu” au luat caimacul, adică 3 locuri din 4, în ce privește numărul de elevi de gimnaziu care vor participa din județul nostru la Olimpiada Națională de Informatică. Doar clasa a VIII-a nu are reprezentant la faza națională. După cum spun profesorii de informatică de la „Ghibu”, din Bihor nu va fi niciun reprezentant la clasa a VIII-a la faza națională, având în vedere că niciunul dintre participanții la faza județeană nu a întrunit punctajul minim necesar pentru a accede mai departe.
Dacă pentru micii informaticieni noțiunile de bază în informatică sunt în degetul cel mic, cele mai mari probleme le sunt create de emoțiile participării la Olimpiada Națională. Doar doi dintre ei au mai participat la olimpiade naționale, Mihai Pelle (matematică) și Paul Mărcuș (informatică).
Coordonatorii elevilor și cei care s-au ocupat de pregătirea lor sunt profesorii de informatică Alina Luncan, Nicoleta Turean și Lukacs Sandor. Cei trei profesori s-au arătat foarte mulțumiți și încântați de elevii pe care i-au pregătit și care vor reprezenta școala și județul la nivel național la Olimpiada de Informatică.
„Avem doar o singură mică problemă, ca să spun așa. Problema transportului. Din acest an, elevii participanți și profesorii însoțitori ai elevilor care vor participa la olimpiadele naționale nu vor mai beneficia de transport gratuit din partea Ministerului Educației. Acum va trebui ca Primăria să suporte transportul copiilor și profesorilor însoțitori. Am purtat deja discuții cu cei de la financiar, din Primărie, și le-am adus la cunoștință noile reglementări. În urma discuțiilor s-a hotărât ca elevii și profesorii să-și achite transportul, sau unitatea de învățământ, urmând ca ulterior banii să le fie decontați pe baza copiei invitației de participare la Olimpiadă și a copiei biletului de transport”, ne-a declarat Iulius Timar, directorul liceului. Conform Legii educației naționale nr. 1/2011 și a Normelor metodologice privind organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, la art. 4, lit. b (i) se arată că „… transportul elevilor și al cadrelor didactice care însoțesc elevii la această etapă a competiției școlare se suportă din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin aceștia”.
Imprimantă 3D
Profesorii de informatică de la „Ghibu” au mai avut un moment de bucurie. Ieri, 23 martie, a fost inaugurat cercul de robotică al școlii. Eveniment la care au participat aproape 100 de elevi. Cu acest prilej a fost prezentată și „vedeta” evenimentului, imprimanta 3D, prima de acest fel existentă într-o unitate de învățământ din Bihor. Imprimanta a fost primită de liceu din parte Fundației Comunitare Oradea, valoarea acesteia fiind de 6.000 de lei.
„Este o premieră. Suntem prima unitate de învățământ preuniversitar din județul Bihor care are în dotare o imprimantă 3D. Cu ajutorul acesteia și al viitoarelor proiecte sperăm să atragem cât mai mulți elevi la cercul de robotică al școlii. Acest cerc l-am creat în special pentru elevii de gimnaziu, pe care îi așteptăm să se înscrie în număr cât mai mare la cercul de robotică”, a precizat Lukacs Sandor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!