Studenţii membri în Senatul Universităţii din Oradea şi organizaţiilor membre a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România – ANOSR (Asociaţia «Gheorghe Şincai» a studenţilor în Istorie şi Asociaţiile Studenţilor Farmacişti şi Stomatologi din Oradea) au semnat o luare de poziţie semnată de preşedintele Asociaţiei «Gh. Şincai», Ştefan Marius Deaconu.
Vor demisia lui dottore
Iată declaraţia dată de studenţii orădeni în asentiment cu ANOSR:
„Considerăm că prin adoptarea OUG 49 din 30 iunie 2014, factorii decizionali din Guvern au măcelarit sistemul universitar şi cel preuniversitar. Astfel, nesimţirea, parvenitismul şi furtul devin concepte cheie în sistemul universitar. Faptul că persoanele fizice pot înfiinţa o universitate întocmai precum un butic arată clar gradul de respect acordat acestor instituţii ce ar trebui să constituie principalul motor al dezvoltării României.
Dezideratele politice sarbede care practic decid direcţia în care se îndreaptă principalele ramuri ale statului român riscă să distrugă şi rămăşiţele sistemului educaţional românesc. Interesele meschine vin să ofere, de pildă, o tot mai mare autonomie a instituţiilor private de învăţământ superior precum şi cale liberă pentru implicarea politicului în toate structurile universitare. Totodată, campusurile pot funcţiona precum moşiile feudale, dat fiind că rectorii dar şi membri din structurile de conducere pot rămâne împietriţi în scaune, nestingheriţi de o lege care favorizează nepotismul şi incompetenţa. Ca atare cerem de îndată demisia ministrului Mihnea Costoiu, personaj macabru în istoria învăţământului românesc şi care este un adevărat dottore în devenire, încă din anul 2002. Probabil atunci când a introdus studiile de doctorat la forma cu frecvenţă redusă, s-a gândit la propriul său caz. Ruşine, domnule ministru!
Studenţii orădeni se delimitează şi de declaraţia rectorului Constantin Bungău, cum că este în favoarea studiilor de doctorat cu frecvenţă redusă, motivând că «cei care profesează în domeniu riscă să nu aibă timpul necesar să facă un doctorat la frecvenţă, adică în trei ani» sau că «sunt teze foarte bune şi la frecvenţă redusă», învederându-i declaraţiile fostului ministru al educaţiei, Mircea Miclea, profesor al Universităţii Babeş-Bolyai că «din nou se deschide poarta de a face teze de doctorat foarte proaste, pentru că majoritatea covârşitoare a tezelor proaste sunt făcute de cei de la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, care nu au vocaţie».
Domnilor rector Bungău şi ministru Costoiu, Educaţia nu reprezintă un business! Educaţia reprezintă cea mai mare avuţie a unei ţări! Ea dă practic coordonatele în care se va dezvolta o societate în următoarele decade! Nu priviţi studenţii ca pe nişte aparate de bancomat!
Dacă vara trecută făceam apel la responsabilitate pentru educaţie din partea factorilor decizionali, în toamnă am ieşit în stradă pentru a lupta în speranţa obţinerii a 6% din PIB pentru educaţie. Ne-am gândit demersurile pentru a aduce un progres sistemului actual. Din păcate, Guvernul, adoptând ordonanţele de urgenţă din decembrie 2013 şi iunie 2014, a trunchiat Legea Educaţiei Naţionale. Cele 97 de modificări ale Legii Educaţiei arată lipsa de interes şi atitudine a celor responsabili cu bunul mers al sistemului de educaţie faţă de acţiunile şi părerile organizaţiilor studenţeşti şi a vocii celor din interiorul sistemului. Ca atare, ne exprimăm încă o dată indignarea faţă de atitudinea ministrului Educaţiei, considerând, în ton cu ANOSR, că demisia de onoare a acestuia este mai mult decât necesară”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!