Șerban Borda, managerul Teatrului „Regia Maria” Oradea şi Katalin Czvikker, managerul Teatrului „Szigligeti” Oradea se află printre semnatarii scrisorii deschise a managerilor de teatre prin care se solicită modificarea normelor referitoare la desfăşurarea evenimentelor culturale în aer liber.
Aceştia cer revenirea treptată şi sigură la o normalitate care să faciliteze activitatea artistică pe perioada verii, solicitând modificarea condiţiilor de acces la evenimentele outdoor. În scrisoarea adresată preşedintelui Iohannis, Guvernului, membrilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Grupului tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, semnatarii vin cu o serie de propuneri.
[eadvert]
„Întrucât instituțiile de spectacole, dar și alte instituții de cultură dispun și administrează spații exterioare, care se pretează desfășurării activității artistice și culturale, propunem asimilarea acestora, din punct de vedere al măsurilor în vigoare de acces controlat și limitat (70%) al publicului, spațiilor interioare ale acelorași instituții. Spectacolele și evenimentele instituțiilor de spectacole desfășurate în spații neconvenționale, în aer liber, care nu se află în administrarea respectivelor instituții, să se desfășoare cu prezența a maxim 200 de persoane, fără alte condiționări, la fel cum este prevăzut, în momentul de față, pentru categoria de cursuri de instruire sau workshop-uri”, se arată în scrisoare.
Propunerile vin în urma analizei făcute măsurilor deja anunţate şi reprezintă şi o sinteză a concluziilor, pe baza aplicării într-un număr suficient de cazuri a prevederilor în vigoare, precizează semnatarii.
„În măsura în care aceste propuneri ar fi acceptate, pentru noi, managerii instituțiilor de spectacole, ar fi mult mai ușor să administrăm organizarea evenimentelor și controlul riguros al prezenței publicului. În același timp, potențialii spectatori ar beneficia de condiții clare și neechivoce de admitere la aceste spectacole, facilitându-li-se acestora accesul la actul cultural, în condiții de siguranță”, punctează managerii.
Aceste sugestii reprezintă „o încercare de a aplica prevederi deja adoptate pentru alte tipuri de activități cu publicul și în activitatea instituțiilor de spectacole. Menționăm că facem aceste propuneri pentru a disocia activitățile instituțiilor pe care le reprezentăm (spectacole ce se adresează unui număr limitat de spectatori – 200) de evenimentele de mare anvergură, cu mii de participanți, care, în mod firesc, trebuie să respecte norme specifice”, se precizează în scrisoare.
Suntem conștienți că depășirea consecințelor pandemiei și revenirea la o viață normală nu se pot obține decât prin respectarea riguroasă a regulilor și procedurilor cu efect de limitare a răspândirii virusului și că acestea trebuie să fie complementare unui efort cât mai larg al instituțiilor, dar și al cetățenilor de a se proteja prin vaccinare.
Scrisoarea deschisă este semnată de peste 40 de manageri de teatre din toată ţara. În afară de managerii teatrelor orădene, în lista de nume se regăsesc printre alţii: Cristian Șofron – managerul Teatrului „Stela Popescu” Bucureşti, George Mihăiță – managerul Teatrului de Comedie Bucureşti, Gelu Colceag – managerul Teatrului Mic Bucureşti, Ion Caramitru – președinte UNITER, Maia Morgenstern – managerul Teatrului Evreiesc de Stat Bucureşti, Marinela Țepuș – managerul Teatrului Nottara Bucureşti, Marius Bodochi – managerul Teatrului Dramaturgilor Români, București sau Vlad Zamfirescu – manager al Teatrului Municipal L. S. Bulandra Bucureşti.
Trimite articolul
XFoarte bine. Acum ca s-au simtit intepati incep sa doreasca sa fie vazuti prin oras si de locatari, sa arate ca exista si ca muncesc. Am sa merg sa le vad spectacolele outdoor. Vreau sa-i vad ca exista, ca fac arta pt oameni(cat mai multi oameni) nu pt ei si salariul ala.