Fermierii care lucrează în regim ecologic spun că există un număr mare de consumatori în Uniunea Europeană care sunt dispuşi să plătească mai mult pentru produse organice de calitate. Mai mult decât atât, agricultorii consideră că oficialii Comisiei Europene ar trebui să aibă o nouă perspectivă a politicii agricole încurajând mai degrabă integrarea producţiei de alimente de calitate, pentru piaţa europeană, şi eliminarea progresivă a abordării „alimente ieftine” pentru pieţele globale.
Un singur pilon PAC
Pentru ca aceste idei să devină realitate, fermierii din sectorul ecologic propun o restructurare a plăţilor, sub un singur pilon unic, în care cea mai mare parte a fondurilor europene (80%) să fie acordată pentru fermierii care realizează produse finite de calitate şi/sau oferă servicii în cadrul fermei lor. Celelalte fonduri rămase, circa 20%, ar putea fi folosite pentru aspecte legate de consiliere agricolă, investiţii în agricultură, plăţi ecologice şi activităţi promoţionale.
„Avem nevoie de o transformare care să pună pe primul plan producţia agricolă, care funcţionează în armonie cu natura, promovând capacitatea naturală a solurilor, plantelor, ceea ce ne ajută să avem ferme cât mai durabile”, spun liderii fermierilor din agricultura ecologică.
Conform datelor Eurostat, România are 246.000 de hectare de teren pe care fermierii cultivă în regim ecologic. Anual, în România se vând alimente organice în valoare de peste 100 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!