DNA a trimis Ministerului Justiţiei şi Parlamentului cerere de aviz pentru arestarea senatorului PSD Cătălin Voicu.
Parlamentarul PSD este acuzat de trafic de influenţă şi infracţiuni de fals, în formă continuată.
Potrivit DNA, in perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu ar fi primit de la un afacerist, sumele de 250.000 lei şi 200.000 euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În august 2009, Voicu, ar fi pretins şi primit de la un alt afacerist 119.000 lei pentru a interveni pe lângă poliţişti ai DGA Bucureşti într-un dosar penal.
Deşi ancheta este în „fază nepublică” în presă au „transpirat” nume de judecători implicaţi. Ca urmare, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România cere inspectarea judecătorilor respectivi şi alte măsuri pentru garantarea Statului de Drept.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), condusă de fostul judecător orădean Dana Gârbovan, a reacţionat ieri oficial în cazul transcrierilor după interceptări apărute în presă în legătură cu cazul senatorului Cătălin Voicu.
„UNJR urmăreşte cu atenţie situaţia creată prin publicarea unor acte dintr-un dosar de urmărire penală instrumentat de procurorii DNA şi transmis Senatului României în procedura de avizare a arestării unui membru al Parlamentului.
Clarificarea cu celeritate şi într-un termen rezonabil de către autorităţile implicate a realităţii faptelor consemnate în transcrierile după interceptări apărute în presă este extrem de importantă. Dacă împrejurările relatate se vor dovedi a fi reale înseamnă că există membri ai societăţii, la nivel înalt, care au impresia că pot transforma sistemul judiciar sau chiar întregul sistem instituţional al statului, într-un serviciu propriu, care să le îndeplinească dorinţele la comandă”, se arată în comunicatul remis ieri de către UNJR.
În continuare, UNJR se declară îngrijorată că situaţia de mai sus „ar putea fi fundamentată şi pe faptele unor judecători” în condiţiile în care „corupţia din interiorul sistemului judiciar este una din cele mai grave cauze de afectare a independenţei justiţiei”.
Ca urmare, UNJR consideră că este „extrem de important ca semnalul transmis de autorităţi să fie clar, tranşant şi în măsură să sancţioneze sever orice tendinţe de natură a manipula sau anula funcţionarea instituţiilor pe care se fundamentează statul de drept”.
În acest context, UNJR solicită următoarele:
- Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca garant al independenţei justiţiei, să desfăşoare cu celeritate Inspecţia Judiciară a judecătorilor vizaţi de transcrierile din cazul Voicu, şi să facă public rezultatul lor;
- Judecătorii în cauză să îşi clarifice public poziţia şi să facă toate demersurile pentru ca, prin atitudinea lor, să nu afecteze încrederea pe care sistemul şi întreaga societate o au în legătură cu activitatea desfăşurată până în prezent;
- DNA să confirme dacă transcrierile apărute în presă în cazul „Cătălin Voicu” sunt conforme cu cele din dosarul de urmărire penală.
- DNA să verifice cum a fost posibil ca acte din dosarul instrumentat, aflat în fază nepublică, să ajungă în presă şi să ia măsurile ce se impun pentru a împiedica astfel de practici, nelegale, reamintind că într-un stat de drept JUSTIŢIA se face în sălile de judecată şi nu în paginile ziarelor sau în emisiuni TV.
- Opinia publică să ţină seama că apariţia unor astfel de cazuri trebuie tratată în mod punctual şi nu trebuie să afecteze imaginea întregului corp judiciar, în care cei mai mulţi magistraţi îşi îndeplinesc profesia cu demnitate si corectitudine.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!