„Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România solicită exceptarea microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici de la noul sistem de calcul al taxelor locale pe clădiri şi de la reevaluarea clădirii de evaluatori autorizaţi, cu stabilirea pentru acestea a unui impozit de 0,08% pentru cladirile în care îşi desfăşoară activitatea, raportat la valoarea contabilă (creşterea cotei actuale a impozitului de la 0,1 % până la 1,3% şi raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat va determina desfiinţarea a minim 10% din IMM şi diminuarea activităţii a peste 30% din IMM-urile actuale, cu desfiinţarea unui număr de ~100.000 de locuri de muncă şi diminuarea veniturilor bugetare ”, spune Ioan Mintaş primvicepreşedinte al CNIPMMR.
Creşterile salariale, pentru a fi generatoare de performanţă şi competitivitate, trebuie să-şi găsească corespondentul în sporirea productivităţii muncii.
În contextul economic actual, când relansarea economică şi recuperarea decalajelor în dezvoltare reprezintă obiectivul major al României, problematica salariului minim brut pe economie trebuie abordată în mod sistemic şi complex, vizând atât aspectele sociale, cât şi latura cererii interne, oferta de bunuri şi servicii, precum şi impactul pe termen scurt mediu şi lung asupra indicatorilor macroeconomici.
Sondaj
CNIPMMR a realizat, în perioada 04-07 decembrie 2015, o consultare privind creşterea salariului minim pe economie
în anul 2016, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul portalului www.immromania.ro.
Respondenţii acestui sondaj sunt în proporţie de 45% microîntreprinderi, 18% întreprinderi mici, 27% întreprinderi mijlocii şi 9% întreprinderi mari.
Referitor la numărul de salariaţi încadraţi la salariul minim pe economie (1050 lei), peste 54% dintre societăţile intervievate au între 1-5 salariaţi. 76% dintre cei chestionaţi consideră că o creştere a salariului minim pe economie începând cu 1
ianuarie 2016 va crea dificultăţi întreprinderii.
În plus, 62% din cei intervievaţi sunt de părere că o creştere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponobilizarea unor salariaţi.
De asemenea, doar 16% din repondenţi au afirmat că nu vor exista şi efecte asupra grilei de salarizare la nivelul întreprinderii. Întrebaţi ce măsură consideră că sunt necesare a fi luate pentru mediul de afaceri pentru a se putea asigura creşterea salariului minim în anul 2016, aceştia au solicitat: 80% stimularea investiţiilor, 75% simplificarea birocraţiei, 62% scăderea fiscalităţii 48% solicitând alte măsuri.
„CNIPMMR apreciază că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2016, noul Guvern nu a inclus o creştere a salariului minim de la 1.050 lei la 1.200 lei, exprimându-şi convingerea că şi pe viitor,
Guvernul şi partidele parlamentare nu vor lua o decizie în acest domeniu, fără o fundamentare riguroasă, fără realizarea unei notei de impact, fără aplicarea Testului IMM şi fără consultarea organizaţiilor reprezentative ale IMM-urilor”, a conluyionat primvicepreşedintele Ioan Mintaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!