Judecătoarea Loreley Mirea, vicepreședintele Curții de Apel Oradea, avocatul Răzvan Doseanu și jurnalista Loredana Corchiș le-au vorbit studenților și participanților despre viața privată din perspectiva fiecărei profesii.
Evenimentul a fost organizat în cadrul unei vizite de studiu la care au participat studenți de la Facultățile de Drept din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și de la Universitatea „Transilvania” din Brașov.
„În țara noastră, în 2016 erau 3.660 de mandate de siguranță națională, de 16 ori mai multe decât a obținut FBI-ul. O realitate tristă. Vorbim de mandate de siguranță națională, care sunt date doar de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe termen lung, de 3 luni, dar prelungite ulterior. Ele sunt clasificate – niciodată nu veți ști de unde a pornit această informație, spre deosebire de mandatele de drept comun.
În România, în perioada 2004-2015, au fost emise nu mai puțin de 311.000 de mandate de supraveghere tehnică. Cifrele sunt alarmante. Pentru că nu vorbim de persoane, ci de mandate. Iar un mandat poate cuprinde 5-10-11 persoane. Absolut incredibil și nejustificat. Cum să respingi din sute de mii, doar două mandate? Problema nu e la procurori, ci la judecători, căci ei aprobă acele măsuri de supraveghere tehnică, neștiind că și pentru ei aprobă alții. Se autorizează inclusiv pătrunderea în spații private: instalarea, dezinstalarea de tehnică, ridicarea de obiecte, date, informații prin orice mijloace. Revenind la tema noastră, e important să existe un echilibru, chiar și atunci când statul și autoritățile violează viața privată. E nejustificată emiterea a sute de mii de mandate de siguranță națională în România, din care aproape niciunul respins. Gândiți-vă că judecătorii ar avea obligația să cenzureze astfel de solicitări ale procurorilor.
În cazuri urgente, procurorii pot emite direct prin ordonanță, pe termen de 48 de ore, autorizarea de măsuri de supraveghere tehnică, care trebuie să fie supuse obligatoriu autorizării unui judecător. Protecția vieții private este diferită, căci viața privată nu se referă doar la prinți, prințese, ci la fiecare dintre noi. Cred că această protecție este diferită și cu cât persoana este mai cunoscută, cu atât expunerea este mai mare, iar protecția din partea autorităților este mai mică. Ține de voi, din perspectiva a ceea ce veți face, să existe un echilibru”, a spus avocatul Răzvan Doseanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!