Reabilitarea clădirii Primăriei şi a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” face obiectul unor cereri de finanţare depuse de Executivul local la Ministerul Culturii, în cadrul Programului de investiţii în domeniul culturii.
Direcţia Patrimoniu Imobiliar, din Primărie, gestionează cele două proiecte. Anamaria Sava, director adjunct, spune că ambele sunt eligibile pentru finanţare, din moment ce ambele sunt monumente istorice clasate şi fac parte din ansamblul Centrul istoric al Oradiei.
„Am depus fişele de proiect, în baza cărora se inventariază imobilele şi se judecă eligibilitatea”, spune adjuncta.
În licitaţie
Cu sau fără aprobarea finanţării, Primăria a început deja achiziţia pentru reabilitarea clădirii Primăriei, lucrare estimată la peste 17,3 milioane de lei fără TVA, cu durata de execuție de 18 luni de la predarea amplasamentului.
Pentru reabilitarea, restaurarea, consolidarea și introducerea în circuitul turistic a clădirii Primăriei urmează amenajarea unor spații cu destinație turistică în aripa dinspre Piața Unirii. Va fi readusă la forma inițială Sala Mare a Primăriei şi se va consolida acoperișul sălii. Urmează să fie readus la forma inițială şi acoperișul clădirii la aripa dinspre Piața Unirii.
De asemenea, se vor face reparații la întreg acoperișul clădirii, plus reabilitarea fațadelor principale ale clădirii (dinspre Piața Unirii, str. Primăriei, str. T. Vladimirescu), inclusiv a Turnului Primăriei.
300 de ani
Clădirea Colegiului Național „Mihai Eminescu” e una din cele mai mari unități de învățământ din Oradea, deservind populația din toate cartierele orașului și din Zona Metropolitană Oradea. Şcolarizează, în prezent, 1.432 de elevi în 342 săli de clasă, programa școlară cuprinde 7 domenii de specialitate, fiind structurată pe învățământ primar, gimnazial și liceal.
Clădirea a aparţinut fostei Mănăstiri și Gimnaziului Premonstratens și Academiei de Drept, ea fiind construită în anii 1760-1810 și extinsă în 1874. „Construcția, împreună cu terenul aferent, delimitat topografic, constituie o mărturie cultural-istorică și face parte din monumentul istoric Ansamblul urban «Centrul Istoric Oradea», regăsindu-se în Lista monumentelor istorice din județul Bihor.
Clădirea propusă spre reabilitare se află în Centrul istoric al municipiului Oradea, pe strada Roman Ciorogariu nr. 18. Suprafața totală a terenului este de 10.707 mp, suprafața la sol a clădirii C1 de 3.761 mp, suprafața desfășurată de 15.044 mp, iar a clădirii C2 este de 293 mp. Terenul și construcția sunt în proprietatea publică a Municipiului Oradea. În ciuda faptului că edificiul are aproape 300 de ani, starea acestuia este acceptabilă, existând însă unele degradări care în cazul în care nu se vor remedia în viitorul apropiat, vor evolua rapid și vor cauza probleme majore”, transmite Municipalitatea printr-un comunicat de presă.
Monumentul istoric se va utiliza numai în scopuri compatibile cu destinația sa inițială, cea de unitate de învățământ. Întreținerea curentă și corespunzătoare a imobilului se va efectua prin folosirea unor materiale adecvate, compatibile cu cele din structura monumentului istoric, mai informează Primăria.
Valoarea totală a investiției este de 34.434.188,75 lei fără TVA, durata estimată de execuție fiind de 24 de luni. Prin Programul de investiţii în cultură se acordă finanţări de 98% din valoarea totală a proiectului.
Bugetul programului
Bugetul aprobat pentru implementarea programului pentru perioada 2019-2026 este de 4,5 miliarde de lei, în baza căruia se pot încheia contracte de finanțare multianuale. Obiectivele de investiții se realizează pe terenuri și construcții aflate în proprietatea publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale și în administrarea consiliilor județene sau locale.
Autoritățile administrației publice locale sunt eligibile ca beneficiari ai programului, iar termenul-limită de transmitere a documentațiilor este 1 noiembrie 2018, se arată în OUG prin care s-a instituit această linie de finanţare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!