„Este un lucru bun şi dorim să vă solicităm să daţi o atenţie deosebită proiectului care se va realiza, pentru ca el să nu aibă şi efecte negative, respectiv să prejudicieze vegetaţia din zonele vizate, care este valoroasă atât din punct de vedere al contribuţiei la sănătatea oamenilor, cât şi ca specii de arbori.
Dată fiind amploarea investiţiei şi importanţa ei pentru aspectul oraşului şi viaţa orădenilor, vă cerem să organizaţi un concurs internaţional de proiecte, jurizat de arhitecţi şi peisagişti recunoscuţi în Europa, iar în tema de proiectare să prindeţi cerinţa ca spaţiul verde al acestor pieţe să sporească atât cantitativ, cât şi calitativ.
Cu tehnologia modernă şi cu sumele mari care se vor investi în acest proiect suntem convinşi că reabilitarea reţelelor de utilităţi se poate face cu sacrificii minime pentru spaţiile verzi, nu ca în cazul altor lucrări edilitare din oraş pentru care, din păcate, au fost tăiaţi deja prea mulţi pomi.
Nu suntem în măsură să apreciem dacă este utilă sau nu transformarea acestor Pieţe în zonă pietonală, deoarece traficul auto nu va fi diminuat, ci se va muta doar în zonele adiacente, iar poluarea nu va scădea printr-o astfel de măsură. Dorim însă ca arborii sănătoşi existenţi în aceste Pieţe să fie păstraţi, ei fiind foarte importanţi pentru calitatea aerului şi chiar protejaţi de lege în unele cazuri.
În ceea ce priveşte aspectul estetic, dorim să fie lăsaţi să decidă specialişti recunoscuţi pe plan internaţional, pentru ca Oradea să se poată mândri cu arhitectura ei, aşa cum merită încă de pe vremea când arhitecţii curţii imperiale de la Viena sau proiectanţii teatrelor şi palatelor din marile capitale europene proiectau cele mai importante edificii ale oraşului nostru.
Centrul oraşului, şi gri şi verde
Citiți principiile noastre de moderare aici!